Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1h
Koostisained
- Pärmitaigent
- 5 g võid
- Soola
- Ürdisegu
Valmistamisõpetus
- Valmista meie õpetuse järgi pärmitaigen.
- Sega või soola ja ürdiseguga.
- Lõika taignasse sälgud ja täida võiga.
- Küpseta 180 kraadises ahjus 25-30 minutit.
Baguette
Prantslastele meeldivad piklikud asjad. Vaadake kasvõi Eiffeli torni või friikartuleid. Mõlemad pikad ning prantslaste tehtud. Belglased muidugi vaidleksid vastu ja ütleksid, et nemad on friikartulite leiutajad. Olgu, kuidas on, aga meile piklikud toidud meeldivad. Eriti meeldib meile baguette. See on piklik sai, ning leiutajateks peetakse just prantslasi. Tekkis meilgi ühel heal päeval plaan valmistada krõbe ning kuldpruun baguette.
Kuidas valmib üks väljast krõbe ja seest pehme baguette? Äärmiselt tähtis on selle saia puhul välimus ehk saia kuju. Kui sai pole pikliku kujuga, siis mis baguette’st me räägime. Et kuju vormimine oleks lihtsam, siis soovitame endale osta üks baguette küpsetusplaat.
Meie saime enda saiavormi Apelsini poest. Tegu on ühe väga kasuliku küpsetusplaadiga. See on disainitud ja loodud just täpselt baguette küpsetamiseks. Vorm on metallist mittenakkuva pinnaga ning sobib kõikidele ahjutüüpidele. Lisaks kasutasime uuesti meile juba tuttavat taignamatti, mis on samuti pärit Apelsini poest. See matt on meile juba mitmel korral olnud suureks abiks.
Meie lõikasime taina sisse ka sälgud ning lisasime sinna ürdivõid. Ürdivõiga võib päris loominguliselt ringi käia. Kellel meeldib rohkem näiteks küülauk, võib teha küüslauguvõi. Kui lisada võile näiteks tšillihelbeid, siis nii saab valmistada hoopis vürtsikama alatooniga baguette. Võimalusi on mitmeid. See on koht, kus võib oma parema äranägemise järgi katsetada.
Kui saiad ahjust välja võtsime, siis baguette’ide värske isuäratav küpsetuslõhn täitis koheselt terve köögi. Eriti mõnus oli see heli, mis tekkis, kui saia murdsime. Krõbe ümbris ning pehme sisu – selline ongi üks õige ning isuäratav Prantsuse pikk sai.
See küpsetis küll baguette’i nime kanda ei tohi. Prantsusmaal on baguette ikka AINULT jahu, vesi, sool ja pärm. Ei mingit rasvainet ega kindlasti mitte hapukoort nagu selles pärmitaigna retseptis kirjas
Baguette see küpsetis küll pole – prantsuse baguette on: vesi, jahu, sool, pärm ja ei midagi muud (kindlasti mitte hapukoort)