Panettone kook

Valmistamisaeg: 25 min

Küpsetamise aeg: 1 h 30 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 55 min

Koostisained

  • 150 ml toa sooja piima
  • 1 pakk kuivpäemi (11g)
  • 100 g peensuhkrut
  • 3 kollast muna
  • 175 g sulatatud võid
  • 3 spl rummi
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • 500 g jämedalt jahvatatud nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 150 g rosinaid
  • 4 spl värsket apelsinimahla
  • 30 g suhkrustatud apelsini
  • 30 g suhkrustatud sidrunit
  • 1 muna
  • Purustatud mandlilaastud
  • Tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Soojenda piim käe soojaks (saaksid näpu sisse torgata).
  2. Sega piimale kuivpärm ja vispelda kokku.
  3. Lase vähe aega seitsa, et pärm saaks paisuda.
  4. Teises kausis vispelda suhkur ja 3 kollast muna.
  5. Seejärel lisa munade kaussi maha jahtunud sulatatud või ja vaniljeekstrakt.
  6. Sega piima-pärmi segu muna seguga ja lisa sellele jahu.
  7. Sõtku tainast kuni tainas tuleb käe ja kausi küljest lahti. Vajadusel lisa jahu.
  8. Kata tainas rätikuga ja lase kerkida umbes 1 tund.
  9. Seejärel vajuta tainas alla ja lase veel 1 tund kerkida.
  10. Kui oled taina kerkima pannud sega rosinad, suhkrustatud apelsinid ja sidrunid rummiga ja sega, et need tõmbaksid rummi endasse.
  11. Sega rummi-rosina segu tainasse.
  12. Tee vorm võiga kokku ja raputa natukene jahu ühtlaselt vormi ning tõsta taigen vormi ja lase veel umbes 20 minutit kerkida.
  13. Pintselda panettone pind 1 lahti klopitud munaga ja puista peale mandlilaaste.
  14. Tõsta eelkuumutatud 180 ahju (pöördõhk 160) 50-55 minutiks või kuni on kuldpruun.
  15. Tõsta jahtuma ja serveerimisel puista peale tuhksuhkrut.

Panettone kook

Panettone kook

Kohev, krõbe, pehme – kõik need omadussõnad kirjeldavad väga hästi ühte kooki, mida me alles ükspäev tegime. Selleks koogiks oli väga maitsev Panettone kook. See on küpsetis, mis on pärit Itaaliast. Näiteks Milanos küpsetatakse seda kooki just jõulude paiku. Panettone sisaldab rosinaid, suhkurdatud puuvilja. Panettonet küpsetatakse spetsiaalses kõrges silindrikujulises vormis. Just vormi ongi see peamine asi, mis teeb sellest koogist just selle õige.

Panettone kook

Kust sellist vormi siis leida? Eks tuleb natuke natuke aega guugeldada ja kerge vaevaga ongi vorm leitud. Meie saime enda koogivormi Apelsini poest (link on siin). Neid on mitmes erinevas mõõdus ja suuruses, kuid tegumood ning eesmärk on kõigil sama – küpsetada valmis üks isuäratav Panettone kook.

Panettone kook

Kui Panettone kook ahjust välja võtta, siis hiilib ninna mõnus värskelt küpsetatud koogi lõhn. Kook ise nägi igatahes väga ahvatlev välja. Iseloomustaksime seda kui hiiglasuurt muffinit. Alt kitsam ning üleval on nagu kohev seenekübar. Tõesti tuli natuke sellise paksema šampinjoni välimusega.

Panettone kook

Koogivorm ja tainas tegid meil omavahel väga head koostööd. Paremat tulemust oleks lausa patt tahta. Kui lahti lõigata, siis isegi piltidelt näeb, et seest jäi Panettone kook väga pehme ja õhuline. Tainas on kenasti küpsenud nii, et kerkimise viirud jäid kenasti sisse. See teebki lõpptulemuse väga pehmeks ja mõnusaks. Igatahes oli tegu väga laheda koogiga, mis sobib näiteks pühade ajal suurepäraselt peolauda kaunistama. Proovige järele ja vaadake, kas kerkib ka teil samahästi kui meil.

Panettone kook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here