sidrunikeeks

7Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

Koostisained

  • 200 g jahu
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl söögisoodat
  • 130 g suhkrut
  • 1 suure sidruni mahl
  • 120 ml petti/hapupiima või keefirit
  • 70 ml õli
  • 2 L suuruses muna
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl mandlijahu

Glasuuri koostisained

  • 120 g tuhksuhkrut
  • 1 spl piima
  • 1,5 spl sidrunimahla

Valmistamisõpetus

  1. Sega eraldi kaussides kuivained ja vedelikud enne kui need omavahel kokku segad.
  2. Lase tainal seista, kuni ahi soojeneb ja vormid saavad võiga määritud.
  3. Küpseta 170-kraadises ahjus väikestes vormides umbes 25–30 minutit (kui teed suures vormis, siis 50–60 minutit).
  4. Glasuuri tegemiseks sega komponendid kokku ja kata keeksid.

sidrunikeeks

Sidrunikeeks

Kui ma peaksin valima oma lemmik-köögitegevuse, siis selleks oleks tõenäoliselt just küpsetamine. Tõenäoliselt on selle taga kõik need korrad, kui väiksena vanaema seltsis väga jahusena koogitainast segasin ja pärast seda ka kausi seinalt limpsisin. Hästi koduse tunde see mul igatahes tekitab. Tänane retsept on samuti midagi sellist, mida võib koos laste või lastelastega teha, sest äkki jääb ka neile külge üks hea pisik – küpsetamispisik. Kaupluse Apelsin abiga sai mul valmis sidrunikeeks.

sidrunikeeks

Õigemini sai neid mul valmis täitsa mitu tükki, kuna kasutasin pisikesi silikoonist mini-koogivorme, mille abil on selliseid väikeseid küpsetisi lausa lust teha. Kuumakindel silikoon on käele palju ohutum kui keraamilised või metallist vormid ning selle pesemine on ka palju lihtsam. Ent mis kõige olulisem – minu sidrunikeeks tuli vormist ilma mingi mureta välja.

sidrunikeeks

Kuna sööjaid oli omajagu, siis tegin kohe päris mitu minikeeksi, mis kõik ilusasti ahjuplaadile ära mahtusid. Loomulikult võib seda retsepti teha ka suuremasse vormi, aga sel juhul peab arvestama pikema küpsemisajaga.

sidrunikeeks

Taina valmistamisel läks mul vaja põhiliselt vaid kaht tööriista – esiteks see serveerimislusikas, mis mul Brabantia komplektiga köögis alati käepärast on. Sellega ma segasin taina valmis ning tänu kaabitsa servale sain kaunis lihtsalt ka vormidesse valada. Teiseks vahendiks oli sidrunipress, mille abil minu sidrunikeeks selle mõnusalt sidrunise maitse sai.

Kogu asja juures tegelikult midagi keerulist ei olnudki, on vaja lihtsalt koostisosad kausis kokku segada ning tainas seejärel vormides ahju oma aega ootama jätta. Väikestes vormides sidrunikeeks ei taha ka väga suurt ootamist: selle ajaga võid valmis segada glasuuri ning soovi korral ka paar peotäit külmutatud marju külmikust välja tõsta, sest need sobivad ühe kuuma keeksiga suurepäraselt.

sidrunikeeks

Niisiis, kõik kes te samuti kodused olete, võtke võimalusel oma pere väiksemad seltsi ning tehke nad küpsetamisega tuttavaks. Sellised väikesed vahvad keeksid on heaks alguseks ning kui midagi kööki vaja läheb, selle saate hõlpsasti kaupluse Apelsin e-poest kätte. Nüüd kõik kööki end jahuseks tegema!

sidrunikeeks

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here