Valmistamisaeg: 40 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Põhja koostisained
-
160 g nisujahu
-
80 g mandlijahu
-
120 g tuhksuhkrut
-
125 g võid
-
2 munakollast
-
näpuotsaga soola
Kompoti koostisained
-
4-5 passionvilja
-
120 g suhkrut
Kreemi koostisained
-
400 g ricotta kohupiima
-
80 g tuhksuhkrut
-
1-2 tl vaniljesuhkrut
Valmistamisõpetus
-
Põhja tegemiseks aseta jahud, või, suhkur, sool köögikombaini ja sega ühtlaseks massiks tainas seejärel lisa ükshaaval munakollased kuni kõik on korralikult segunenud.
-
Puista tööpinnale veidi jahu ja sega kätega tainas ühtlaseks ning aseta koogivormi põhja, torka kahvliga augud sisse,et aur ei kergitaks küpsemisel põhja ja aseta koogipõhi 30 min külmkappi.
-
Enne ahju tõstmist laota tainale küpsetuspärlid (osbib ka keetmata riis või herned).
-
Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning aseta põhi aju keskele ning küpseta 20 minutit või kuni kuldpruun.
- Kreemi tegemiseks vahusta ricotta tuhksuhkur ja vanilje mikseriga või köögikombainis umbes 5 minutit või kuni segu on ilus kohev ja kreemjas.
- Kompoti tegemiseks aseta passionivilja segu koos suhkruga pliidile ja kuumuta kuni suhkur on sulanud.
- Keeda vaiksel tulel umbes minut ja lase jahtuda.
- Eemalda jahtunud koogipõhi vormist ja laota peale ricottasegu ning vala üle passionivilja kompotiga.
Ricotta passioni kook
Ükskord kuulsin, et räägiti granadillist. Uudishimulik nagu ma olen, võtsin siis nutitelefoni välja ja asusin guugeldama. No ja mis ma siis avastasin – granadill on eestikeelne vaste ingliskeelsele passionfruit-ile. Kuna mul oli parajasti ees ricotta kohupiim, tuli mul kohe idee – mis oleks, kui minu järgmine üllitis oleks ricotta passioni kook. Aga ega ma siis oma kulinaarseid teoseid täitsa üksinda tee, eks mul ole selleks vastav „laegas“, kes mind toetab – kauplus Apelsin.
Kuna ricotta passioni kook kannab endas ühe peamise komponendina granadilli, siis räägiksin mõne sõnaga sellest huvitavast viljast. Sisuliselt on see väike granaatõun, mille seest leiab väikeseid musti söödavaid seemneid. Kusjuures, neid saab väga hästi kasutada ka salatites. Kollane viljaliha on magushapu ja aromaatne, andes maitses justkui korraga maasikat, ananassi ja apelsini. Nii et põnev maitseelamus!
Koogitegemise A ja O on minu jaoks ikka üks korralik kauss, mis peab vastu sõtkumisele ja mikserdamisele. Selle kausi juures meeldib mulle kõige rohkem tema universaalsus: nii saan ühel päeval teda kasutada taina sõtkumiseks, teisel päeval aga supi serveerimiseks, sest tal on selline voolujooneline kuju ja käepide, millega on hea valada.
Teine universaalne anum, mis köögis alati abi pakub, on ramekin. Kui keegi nüüd mõtleb, et mis imeasi see on, siis tegu on keraamilise vormiga, millega saab valmis teha nii soolased kui ka magusad muffinid, kreembrülee, serveerida igasuguseid moose juustude kõrvale või milles hoida võid, nagu mina seda tegin, sest ricotta passioni kook tahab olla mõnusa tekstuuriga.
Ja mis aitab seda mõnusat tekstuuri kokku vormida – eks ikka väärt koogivorm. Valisin seepärast sellise madalama, et saaks näppudega ääred kenasti tihkeks sõtkuda. Peale selle, et vormiga saab suurepäraselt kooki teha, on see tegelikult sobilik ka õhukeste pirukate valmistamiseks.
Kauplusest Apelsin jäi ka pihku spaatel, millega seda kohevat kreemi ohtralt peale sai asetatud, ja tsitruseriiv, mis – nagu selgus! – ei peagi olema ainult laimi ja sidruni koorimiseks, vaid sobib suurepäraselt ka šokolaadi riivimiseks. Seekord sai ricotta passioni kook magusale tasakaaluks laimised laastud. Ja et Sinagi saaksid neid laaste riivida, siis luba endalegi üks mõnus koogiõhtu! Kui miskit peaks vaja minema, siis tea, et Apelsin on igati nõus toetama. Pane nüüd arvuti või telefon hetkeks kõrvale ja asu küpsetama!