Valmistamisaeg: 25 min
Küpsetamise aeg: 55 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min
Koostisained
- 250g jahu
- 1 tl söögisoodat
- 3 tl piparkoogi maitseainet
- näpuotsaga jahvatatud pipart
- 160 ml leivasiirupit
- 100 ml kuuma vett
- 115g toasooja võid
- 70g tumedat suhkrut
- 1 L suuruses muna
- 1 tl vanilje suhkrut
- kaunistuseks piparkoogi glasuuri ja värskeid jõhvikaid
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Sega kokku kuivad koostisosad.
- Mikserda või ja pruun suhkur kohevaks vahuks.
- Sega kuivainetega leivasiirup, muna ja vahustatud või ning suhkru segu.
- Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud neljakandilisse leivavormi ja küpseta 50-60 minutit. Keeks on valmis kui tikk tuleb välja puhtalt.
- Tõsta keeks jahtuma ja kaunista piparkoogi glasuuri ja jõhvikatega.
Santa Maria piparkoogikeeks
Kas need on üldse jõulud, kui laual pole midagi piparkoogi maitselist? Pigem mitte, piparkoogi maitse on jõulude A ja O. Retseptisahtli peakokk Margit otsustas, et paslik oleks Kokakooli alustada ühe mõnusa keeksi valmistamisega, suud kohe alguses magusaks.
Keeks on magus küpsetis, mis pärineb 17. sajandi Hollandist. Sõna “keeks” ise pärineb hollandi sõnast “koek” ning see tähendab kooki või leiba. Esialgu meenutas keeks pigem leiba kui kooki. Keeks hakkas koguma populaarsust 18. sajandil, kui see levis Inglismaale ja Saksamaale. Ameerika Ühendriikidesse jõudis keeks 19. sajandil, kusjuures keeksi retsepti võib leida isegi Thomas Jeffersoni retseptiraamatust. Tänapäevane keeks kujunes välja 20. sajandi alguses, kui hakati kasutama pulbrite segusid, et anda taignale rohkem kergust.
Meie piparkoogikeeks valmis tänu Santa Maria-le. Santa Maria piparkoogimaitseainega on lihtne valmistada häid traditsioonilisi piparkooke ja teisi jõulumaiustusi. Piparkoogimaitseaine on traditsiooniline segu ingverist, nelgist, kaneelist ja kardemonist. Sobib täiuslikult isetehtud piparkoogitaigna või teiste jõulumaiustuste valmistamiseks. Kiire ja lihtne valik.
Kokakooli esimene retsept oli tõeline hõrgutis, mis sobib nii peolauale kui ka niisama õhtuseks snäkiks. Keeksil on supervõime olla samal ajal lihtne kuid keeruline, mis teeb sellest imelise jõuluroa. Keeksi puhul on oluline märkida, et ainuke piiraja on teie kujutlusvõime, kuna võite sinna sisse panna nii pähkleid kui marju või hoopis mõlemat.