Valmistamisaeg: 25 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Koostisained
- 1 pakk Härmavilja Kodust pärmi-lehttainast võiga
- 2 -3 spl suhkrut
- 2 tl kaneeli
- 100 g šokolaadi
- 80 g pistaatsiapähkleid
- 1 muna
Valmistamisõpetus
-
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Rulli tainas veidi lahti ja veereta kokku ning lõika umbes 8mm-1 cm paksused rullid ja aseta vormi, pintselda munaga.
- Sega kokku suhkur ja kaneel ning raputa croissanti rullidele.
- Aseta croissantidele peale raskus, soovitavalt kuumakindlast klaasist, et küpsusastet oleks kergem jälgida.
- Küpseta 20-25 minutit või kuni croissantid on kuldpruunid.
- Sulata aeglaselt veevannil šokolaad.
- Puhasta ja tükelda pistaatsiapähklid.
- Kasta valmis croissanti rullid šokolaadi sisse ja puista peale pistaatsiapähklid.
- Lase šokolaadil veidi taheneda ja serveeri.
Rull-croissant
Prantsuse köögikultuuri- ja ajaloo peale mõeldes tulevad kohe pähe õhulised ja rikkaliku maitsega croissantid. Croissantid on ühed armastatuimad saiakesed maailmas, kuid nende lugu on palju põnevam, kui esmapilgul tundub. Lisaks klassikalisele croissantile on aina enam üle maailma populaarsust kogumas rull-croissant, mida võib pidada klassikalise croissanti nooremaks õeks. Täna õpetangi, kuidas kihilist rull-croissanti valmistada.
Croissantide ajalugu on tihedalt seotud Austria ja Prantsusmaaga. Kuigi croissant on tuntud kui Prantsuse pagaritoode, ulatuvad nende juured tegelikult Viini. Legend räägib, et croissanti eelkäijaks oli “kipferl” – poolkuukujuline saiake, mida Austrias küpsetati juba keskajal. 1683. aastal, kui Osmanite impeerium Viini piiras, avastasid pagarid kaevandustunneleid ja teatasid sellest Viini sõjaväele, aidates linna päästa. Seejärel küpsetati võiduka piiramise tähistamiseks poolkuukujulisi saiakesi, sümboliseerides Osmanite poolt kasutatud sümbolit – poolkuud.
Kuid croissant sellisel kujul, nagu me teda täna tunneme, sündis Prantsusmaal 19. sajandil. Austria päritolu pagar August Zang avas Pariisis 1839. aastal Viini pagariäri, kus ta tutvustas Prantsusmaale kipferli. Pariisi pagarid kohandasid retsepti, lisades sellele rohkem võid ja muutes taina kihiliseks. Tulemuseks oli kergem, helbelisem ja võisem saiake, mis sai peagi tuntuks kui croissant, mis prantsuse keeles tähendab “poolkuud”.
Rull-croissant on päritolult seotud Prantsuse hommikusöögikultuuriga ning on taigna poolest sarnane tavalise croissanti omaga – kihiline, võine ja õhuline. Kuigi täpset ajalugu pole kirjas, sai see toode tõenäoliselt populaarseks 19. sajandil, kui Pariisi pagarid hakkasid katsetama erinevaid täidiseid croissantide sees. Šokolaad oli Prantsusmaal juba sel ajal väga armastatud, mistõttu oli loogiline lisada seda klassikalisele saiale. Rull-croissant on prantsuse keeles “pain au chocolat”, mis tähendab otsetõlkes “šokolaadileib”.
Rull-croissant pole tänapäeval populaarne mitte ainult Prantsusmaal, vaid kogu maailmas, sümboliseerides prantsuse pagaritööde tippu ja muutudes lahutamatuks osaks Euroopa hommikusöögikultuurist. Oma rull-croissantide valmistamiseks kasutame Härmavilja Kodust võiga lehttaignast, mis on täpselt sobiv sellise hõrgu ja rikkaliku magustoidu valmistamiseks.
Proovi veel ka vastlakukli croissante ja croissante jäätisepallidega.