Valmistamisaeg: 40 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 50 min
Koostisained
- 3 L suuruses muna
- 200 g suhkrut
- 200 ml piima
- 150-175 ml oliiviõli
- 200 ml apelsinimahla
- Riivitud sidrunikoort
- 1 tl kaneeli
- 700 g jahu
- 1 pakk kuivpärmi
- 1 liiter praadimisõli
Glasuuri koostisained
- Vaarika tuhksuhkur
- 2 tl piima
Valmistamisõpetus
- Löö 3 L suuruses muna kaussi ja lisa 200 g suhkrut ning sega korralikult.
- Lisa 200 ml piima ja 200 ml apelsinimahla ning sega uuesti.
- Lisa 150-175 ml oliiviõli ja sega korralikult.
- Riivi sidrunikoor ja lisa 1 tl kaneeli ning sega kuni kõik on korralikult segunenud.
- Sõelgu segusse 700 g jahu ning sega.
- Seejärel lisa vähehaaval 1 pakk kuivpärmi ja ise pidevalt segades.
- Tainas peaks tulema õhuke ilma tükkideta.
- Tõsta tainasegu masinasse ja tee parajad sõõrikud.
- Tõsta sõõrikud praadimisõlisse küpsema.
- Kui sõõrik on ühelt küljelt kuldpruun, siis tõsta kahvliga sõõrik õlis ümber.
- Kui sõõrikud on valmis, siis lase neil natukene jahtuda ja valmista glasuur.
- Sega vaarika tuhksuhkur 2 tl piimaga ning sega korralikult läbi.
- Kasta sõõrik glasuuri sisse ja kaunista pealt nonparellidega.
Sõõrikud vaarikaglasuuriga
Nagu ikka, tekib vahel isu sõõrikute järele, kas nähes nendest pilte või kedagi teist neid söömas. Kuna sõõrikud on lihtsalt nii maitsvad, tekib selle juures suur uudishimu, kuidas nende valmistamine üldse käib ning sellepärast otsustasime nende valmistamise ka ise ära õppida.
Sellele uudishimule lähtudes külastasime poodi Apelsin, kust alati leidub kokkamiseks vajalikke vidinaid ja avastasimegi, et neil on müügil sõõriku valmistamise masin- just see, mida vajame. Kohe kui koju jõudsime, alustasime sõõrikute valmistamist.
Alguses tegime valmis taigna ning seejärel lasime sellele veidi kerkida. Siis tuli kasutada masinat, et teha sõõrikute saiad. Saiad tuleb panna pannile ja küpsetada neid õli sees. Seejärel hakkasime valmistama glasuuri. Sobivaks värviks valisime tunde järgi roosa, kuid tegelikult on väga palju variante, millist värvi ja maitsega glasuuri kasutada. Selleks on kas vaarikaglasuur, šokolaadiglasuur, vaniljeglasuur või midagi muud. Meil oli antud hetkel tegu vaarikaglasuuriga. Kaunistuste valik poodides on üsna suur ning meie otsisime välja väikesed kerajad kaunistused, et lisada ilusat “glitterit”. Kui sõõrikud olid valmis, valasime peale magusa roosa vaarikaglasuuri ja lisasime väikseid värvilisi kaunistusi. Nüüd tuli vaid oodata, kuni sõõrikud tahkuvad ja täielikult valmis saavad.
Sõõrikute valmistamine on aeganõudev, kuid nende kokkamise tulemusena, saime aru, et tulemus paneb unustama selle kulutatud aja. Sõõrikud tulid välja ootamatult head ning koos piimaga sõime neid lausa mitu tüki. Selle juures kehtib kuldne reegel, et mis hea, seda jääkski sööma!
Vaata ka meie pontšikute retsepti!