Banaanileib

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 40 min

Kokku kuluv aeg: 1 h

Koostisained

  • 140 g toasooja võid
  • 140 g roosuhkrut
  • 2 L suuruses muna
  • 140 g nisujahu
  • 1/2 tl söögisoodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 väga küpset banaani

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  2. Sega 140 g toasooja võid ja 140 g pruuni suhkrut kuni on ühtlane kreemjas segu.
  3. Seejärel lisa aeglaselt 2 L suuruses muna ja natukene nisujahu.
  4. Lisa ülejäänud nisujahu, 1/2 tl söögisoodat, 1 tl küpsetuspulbrit ja purustatud banaanid.
  5. Kata vorm küpsetuspaberiga või määri võiga ning vala segu vormi.
  6. Küpseta umbes 30-40 minutit või kuni hambatiku külge ei jää tainast.
  7. Tõsta banaanileib vormist välja ja lase 10 minutit jahtuda.

Banaanileib

Banaanileib

Hiljuti küpsetasime ise leiba. Meil ei tulnud ahjust välja tavaline rukkileib, vaid magus banaanileib. Banaanileib saavutas oma populaarsuse juba 1930. aastatel Ameerikas, kus aina rohkem hakati seda retsepti kokaraamatutesse lisama. Eestis selle küpsetamine veel nii levinud ei ole, kuigi banaani armastavad eestlased väga süüa. Banaanileib on võrreldes tavalise leivaga kindlasti nätskem ja mahlasem. Samuti küpseb palju kiiremini ning ka valmistamine on hõlpsam.

Banaanileiba tehes on tähtis valida õiged banaanid. Kindlasti ei sobi pooltoored või sellised peaaegu valmis banaanid. Soovitame isegi valida sellised banaanid, mille koor on hakanud juba rohkem pruunikas-mustaks tõmbuma. Sellised üleküpsenud banaanid annavad leivale kõige parema ja banaanisema maitse ning lisaks on neid ka lihtsam purustada. Isegi kui oled poest ostnud söömiseks mõeldud kõvemad banaanid, siis võid neil lasta mõnda aega seista, et need pehmemaks muutuksid.

Banaanileib

Tähtis on valida ka õige vorm. Meie saime enda küpsetusvormi Koduekstrast. Soovitame valida sellise piklikuma ja sügavama keraamilise mittenakkuva pinnakattega vormi. Sellise kujuga küpsetusvormis valminud banaanileib näeb ilusam välja ning hiljem on ka lihtsam viilutada. Lisaks saab selle vormiga ka keekse ja kooke küpsetada.

Banaanileib

Kui hakata banaane leiva jaoks pudruks tegema, siis seda võib teha kahte moodi. Osad eelistavad jätta sisse suuremaid banaanitükke ning teistele meeldib jällegi ühtlane pudru. Kui on soov jätta suuremad tükid, siis võib banaanid otse taignasse pudrustada. Kui suuri tükke ei soovi, siis tuleks banaanid eelnevalt purustada eraldi kausis ja alles siis lisada taignasse.

Igal juhul banaanileiva tegemine peaks kõigil õnnestuma, lisaks on see väga hea viis, kuidas ära kasutada seisma jäänud ning juba pehmeks muutunud banaanid.

Loe ka meie retsepti soojad saiad banaani ja maapähklivõiga!

Banaanileib

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here