Valmistamisaeg: 60 min
Küpsetamise aeg: 45 min
Kokku kuluv aeg: 1h 45 min
Beseepesade koostisained
U 16 tk
- 5 munavalget DAVA whitePRO munavalgemassist (~150 g) või 5 L suuruses EGGO muna
- 300 g peensuhkrut
- 1 tl kartuli- või maisitärklist
- 1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat
- näpuotsaga soola
Sidrunikreemi koostisained
- 5 munakollast
- 200 g suhkrut
- 2 tl riivitud sidrunikoort
- 2 sidruni mahl (u 80 g)
- 250 ml vahukoort
- 1 tl vaniljesuhkrut
- kaunistuseks mustikaid ja värskeid mündilehti
Valmistamisõpetus
- Eelkuumuta ahi 180 °C.
- Vala munavalgemassist viie munavalge kogus eraldi kaussi või eralda munavalge munakollasest.
- Lisa munavalgele näpuotsaga soola ja 1 tl õuna- või valge veini äädikat.
- Vahusta ja kui munavalge on muutunud kergeks vahuks, hakka lisama supilusika kaupa suhkrut.
- Vahusta kuni munavalge muutub tugevaks vahuks ja lisa siis kergelt segades kartuli- või maisitärklis.
- Võta pritskott ja vali otsikuks selline, mis jätaks ilusa struktuuri ja mustri.
- Joonista küpsetuspaberile nt klaasiga ühesuurused ringid. Jäta pesadele vahed sisse, sest küpsetades munavalge veidi paisub.
- Vajuta pritskotist kõigepealt beseepesa põhi ja siis tee sellele „seinadeks“ umbes 2 või 3 ringi, oleneb otsiku suurusest ja kui suuri beseekorve soovid.
- Vähenda ahju temperatuur 150 °C peale. Kui küpsetamise ajal näed, et beseepind hakkab kergelt beežiks kiskuma, keera temperatuur 140 °C peale.
- Küpseta u 45 minutit või kuni beseepinnale kergelt koputades see veidi vastu kõmab.
- Keera temperatuur maha ja tee ahjuuks veidi lahti. Retseptisahtli peakokk Margit paneb pajakinda või kaks pajalappi ukse vahele, et uks kinni ei vajuks. Lase beseel ahjus maha jahtuda! Selleks kulub umbes 30 minutit. Ära beseepesasid kohe ahjust välja võta, siis jäävad need keskelt meeldivalt pehmed.
- Lase enne kaunistamist beseel täiesti maha jahtuda. Valmis beseepesad säilivad kuivas ja toatemperatuuril umbes viis päeva.
- Sidrunikreemi valmistamiseks aseta klaasist või keraamilise pinnaga kauss veevannile, kuumuta vesi keemiseni ning keera siis temperatuur madalamaks.
- Pane kaussi munakollased ja pidevalt vispeldades lisa suhkur. NB! Et vältida metalli maitset, võiks vispel olla silikoonist. Kui seda pole, sobib segamiseks ka spaatel või puulusikas.
- Sega kuni muna- ja suhkrusegu hakkab paksenema ning lisa sidrunikoor ja -mahl.
- Sega veel kõik korralikult läbi ja jäta jahtuma.
- Vahusta vahukoor üpris tugevaks vahuks, lisa vahukoorele ainult vaniljesuhkur!
- Sega vahukoorega jahtunud sidrunikreem. Lase veidi maitsetel tõmmata.
- Täida beseekorvid kas lusika või pritskotiga.
- Serveeri näiteks mündilehe ja värskete mustikatega.
Beseepesad sidrunikreemiga
Munadepühade menüüsse magustoitu luues võttis peakokk Margit inspiratsiooniks tähtpäeva nime ja lõi retsepti beseepesadele, mis täidetud sametise sidrunikreemiga. Kusjuures meie Retseptisahtli meeskonnas ei jõudnudki kokkuleppele, kas valminud magustoit meenutab pigem praetud või täidetud mune, nii et võta näpust. Lõpuks oleneb sellest, kuidas kook kaunistada.
Erinevaid pavlovaid oleme varem Retseptisahtlis valmistanud küll ja küll, ometi ei saa me ära öelda veel ühele imeheale beseemaiusele. Besee võlu on selle lihtsus – vaja on vaid munavalgeid ja suhkrut ning aega, et need kaks omavahel läikivaks ja tippe moodustavaks vahuks vahustada. Sidrunikreemile lisas Margit seekord vahukoort, et kreem õhuline ja sametine tuleks.
Beseepesade valmistamiseks on imelihtne kasutada DAVA munavalgemassi. Munavalged on sinu eest munakollastest juba eraldatud ja saad kindel olla, et ükski tilk munakollast beseetegu ei riku. Pudeli küljel on mõõdik, mis näitab, mitu muna pudelist välja valanud oled. Samuti on munavalgemassi lihtne kasutada teiste roogade, nii magusate küpsetiste kui soolaste einete tegemisel. DAVA munavalgemassi leiad toidupoodide munaletist.
Beseepesad sidrunikreemiga on suussulav gluteenivaba maius. Kui kasutad taimset või laktoosivaba vahukoort, on seda lihtne muuta ka laktoositalumatutele sobivaks magustoiduks. See on vahva retsept, millega munadepühal pere või sõpru üllatada.