Valmistamisaeg: 1 h 15 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min
Koostisained
12tk
- 400 ml piima
- 100 ml leiget vett
- 1 spl kuivpärmi
- 1 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 300 g jahu
- 0.5 tl söögisoodat
- praadimiseks õli
Valmistamisõpetus
- Kuumuta piim käesoojaks (umbes 36-37 kraadi) lisa suhkur, pärm, leige vesi ning sega ja jäta kaane alla sooja 15 minutiks seisma.
- Sega suuremasse kaussi jahu, sooda ja sool.
- Tee kausi põhja väike lohk ning vala sisse piima-pärmisegu ja sega ettevaatlikult kõik kokku kuni segu on umbes paksu hapukoore sarnane.
- Aseta kausile rätik ja jäta segu kerkima sooja kohta umbes 45 minutiks.
-
Tainas on kerkinud kui taina pinnal on mullikesed.
-
Kuumuta pann, määri õliga ja küpseta keskmisel kuumusel umbes 4-5 minutit või kuniks pinnale on tekkinud augud.
-
Keera ümber ning küpseta kuniks kuldpruun.
-
Serveeri kohe toasooja või ja meega.
-
NB! Kui oled crumpetid valmistanud varem, pane pannkoogid rösterisse ja serveeri.
Crumpetid
Pannkoogid! Ma limpsan küll kõiksugu küpsetiste peale keelt ning olen proovinud ära oma ausa jao erinevaid kooke, aga minu jaoks on parim kook ikkagi pannkook. Seekord lisame pühapäevastesse pannakahommikutesse põnevust läbi inglise pärmipannkookide, mis kannavad nimetust crumpetid. Nende valmistamiseks kasutan mitut uut köögitarvikut, mille leidsin ei kusagilt mujalt, kui kauplusest Apelsin.
Täiuslikud crumpetid
Minu esimene kokkupuude nende hõrgutistega oli vahetusõpilasena Inglismaal elades. Kõik nädalavahetuse hommikud algasid või ja moosiga kaetud pärmipannkookidega. Ühikas oli neid parasjagu keeruline vormis hoida – lõpuks kasutasime selleks piparkoogivorme. Nüüd on minu elu palju lihtsam, aga sellest räägin pisut allpool. Kõigepealt – pannkoogitainas.
Taina segamiseks kasutasin sellist nakkumisvastase kattega potti, kuna tainas peab saama soojas pisut kerkida ning seda potti võib rahulikult pliidile sooja jätta. Poti võib pärast muretult lihtsalt nõudepesumasinasse panna. Tainas on valmis siis, kui selle pinnale on mullikesed tekkinud.
Nagu eelpool mainitud on minu elu nüüd palju lihtsam, sest leidsin kauplusest Apelsin omale leida pannkoogipanni, milles leiavad koha tervelt seitse pannkooki. Sellega võib mistahes pannakad ilusalt ümmarguseks küpsetada.
Enne, kui taina pannile tõstsin, lasin panni kuumaks ning määrisin õlise pintsliga terve pinna üle – et koogid sealt ikka puhtalt lahti tuleksid. Lasin tainal seal küpseda kuni pinnale tekkisid augud ning seejärel pöörasin ümber, et crumpetid mõlemalt poolt kuldpruuniks küpsetada.
Kookide pööramiseks soovitan kasutada mittemetalset vahendit, näiteks seda spaatlit, sest metallist vahendid võivad panni kahjustada. Kui koogid valmis, serveeri need või ja meega. Hilisemal tarbimisel soojenda neid enne tarbimist rösteris.
Iga- või tähtpäevane
Täpselt nii. Crumpetid sobivad üllatuseks nii tavaliste pannkookide asemel pühapäevahommikutesse kui ka üritustel-tähtpäevadel magustoiduks. Magusana võid mee asemel kasutada värskeid marju või moosi – mida iganes hing ihkab. Kui olemasolevate vahenditega täiuslikku vormi ei saavuta, siis külastage kauplust Apelsin ja leidke omale kõik kööki vajalik ja siis kokkama!
Kas retseptis on unustatud munad? Pildil on näha mune küll.