Heeringas kasukas

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 6 h 30 min

 

Koostisained

  • 200 g VIČI Atlandi heeringafileed ilma õlita
  • 3 suuremat kartulit
  • 2 suuremat porgandit
  • 80-100 g krõmpsuvat marineeritud kurki
  • 80 g porrut
  • 500 g keedupeeti
  • 1 spl kanget sinepit
  • 1 spl marineeritud kurgi vedelikku
  • 200 g majoneesi
  • 200 g hapukoort
  • 3 L suuruses muna
  • sool
  • pipar

Valmistamisõpetus

  1. Keeda koorega kartul ja porgand pehmeks ning jahuta.
  2. Riivi kartul, porgand, kurk ja peet.
  3. Keeda munad 10-12 minutit, et munakollane oleks tahke ja tükelda jahtunud munad.
  4. Haki porru peeneks.
  5. Sega kokku kaste – majonees, hapukoor, sinep, marineeritud kurgi vedelik ja lisa sool ning pipar.
  6. Haki heeringas.
  7. Laota kihiti komponendid äärega serveerimisnõusse – kõigepealt kartul, siis porgand, marineeritud kurk, peet, heeringas ja 2/3 porrut. Vala peale kaste, kaunista tükeldatud munaga ja ülejäänud porruga.
  8. Kata toidukilega ja hoia külmikus vähemalt 6 tundi.

Heeringas kasukas

Heeringas kasukas

Valmistasime Retseptisahtli köögis vabariigi aastapäeva tähistamise pidulauale ühe traditsioonilise roa – heeringas kasukas salati!

Heeringas kasukas on traditsiooniline roog Venemaa, Ukraina ja teiste Ida-Euroopa riikide köökides. Salati täpne päritolu pole selge, kuid arvatakse, et seda hakati valmistama 20. sajandi alguses Ukrainas või Venemaal. Tulenedes ida-slaavi kultuuriruumist, kutsutakse salatit sageli ka venepäraselt „šuba’ks“ ehk kasukaks.

Heeringas kasukas

Nimetus “heeringas kasukas” tuleneb roa välimusest, kuna peedid peal annavad sellele karusnaha-laadse välimuse. Nõukogude ajal sai heeringas kasukast populaarne roog eriliste sündmuste ja pühade puhul. Seda serveeriti restoranides, kohvikutes ja kodus piduliku toiduna ning selle populaarsus levis ka väljapoole endise Nõukogude Liidu piire, eriti juudi kogukondades üle kogu maailma. Tänapäeval on heeringas kasukas endiselt Ida-Euroopa köögis armastatud roog ning seda serveeritakse sageli pidustustel ja perekondlikel koosviibimistel. Selle ainulaadne maitse- ja tekstuurikombinatsioon on teinud sellest klassikalise ja püsiva osa piirkonna kulinaarsest pärandist.

Heeringas kasukas

Meie heeringas kasukas valmis VIČI traditsioonilisest omas mahlas Atlandi heeringa fileest. Kasutasime VIČI õlita heeringat, sest see on kergem ja väiksema kalorisisaldusega. Lisaks tuleb ilma õlita heeringa enda maitse paremini esile – õli pigem neutraliseerib seda õiget heeringa oma maitset. Lisaks on tööpindade puhastamine oluliselt lihtsam, sest õliste pindande puhastamine on ju üks tüütumaid koristustöid köögis. VIČI on üks juhtivatest kala- ja mereannitoodete tootjatest Euroopas ja nende heeringafilee on üks armastatuim eestlaste toidulaual. VIČI heeringavalik on üks laiematest Eesti turul, pakkudes heeringat nii õlis kui ilma õlita, marineeritult või kastmetega.

Heeringas kasukas

Heeringas kasukas on tegelikult äärmiselt lihtne roog, mida valmistada ning hästi tehtud kasukas on iga peolaua staar. Seega olgu tulemas vabariigi aastapäev või mõni muu tähtpäev, heeringas kasukaga mööda kindlasti ei pane.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here