Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
- 1 pakk Härmavilja aedviljasegu
- 300 g kanafileed
- 4 kanamuna
- 100 g värskeid tomateid
- 2 purki purustatud tomateid
- 1 suurem sibul
- 2 tl persilladet
- 2-3 tl ras el hanout maitseainet
- 1 spl mett või 2 tl suhkrut
- soola
- pipart
- värsket peterselli ja basiilikut
- 150 g fetat
Valmistamisõpetus
- Prae sibul kuldpruuniks, seejärel lisa kanakuubikud.
- Kana pruunistades lisa peale ras el hanout maitseaine ja teised maitseainded ning tükeldatud värske tomat.
- Kuumuta veidi, maitsesta soola ja pipraga ning lisa mesi või suhkur.
- Nüüd on aeg valada sekka aedviljasegu ja seejärel veel purustatud tomateid.
- Lase roal vaiksel tulel haududa kuni juurvili on mõnus krõmpsuv.
- Lisa kanamunad – ära sega!
- Kui kanamunad hakkavad tahenema, keera kuumust vähemaks ja pane juurde feta juustu.
- Rösti ahjus või pannil lavaš või araabia lameleib.
- Kaunista värskete ürtidega ning serveeri.
Shakshuka
Kui varem võtsin suure seiklejana aastas mitu reisi ette, siis viimasel aastal on tulnud võrdlemisi kodune olla. See aga on kasvatanud minu igatsust välismaisete köökide järele ja nii olen otsustanud eksootilised kohad omale koju tuua läbi huvitavate toitude. Sel korral tutvustan teile Shakshuka rooga, mis jättis mulle Iiraeli reisides kustumatu mälestuse.
Nimelt enne pandeemiat õnnestus mul käia Iisraelis koos Eesti ametlike fännidega Eurovisiooni vaatamas. Imelise toidugurmaanina nagu ma olen, käib iga reisimise juurde ka kohaliku toidukultuuri avastamine.
Iisraeli toidukultuur on kujunenud Lähis-Ida köögi segunemisel paljude erinevate rahvaste köökidega, sest maailma eri paigust siia ümberasunud juudid on kaasa toonud ka oma toitumistavad. Lisaks on Iisraeli köögi eripäraks juudi kultuurile omase koššer-reeglistikku järgimine. Koššer on juudi seadustele vastav söömis- ja toiduvalmistamiskultuur, mis baseerub piiblilool Moosese ja Iisraeli laste kõrberännakust. See tähendab, et liha ja piimatooteid ei sööda kunagi koos, neid hoitakse lausa eraldi külmikutes, ning sealiha söömine on keelatud. Selle eest süüakse palju kana ja kalkunit.
Nii proovisin ka mina tookord Iisraelis käies kanalihaga shakshuka rooga. Teades üht-teist Iisraeli rahvusköögist, oskasin arvata, milline see shakshuka olema saab. Maitseelamus oli vägev! Seetõttu proovisin järele, kuidas seda ise valmistada on. Ei osanud oodata, et see nõnda lihtne saab olema ja seega jagan kogemust ka Retseptisahtli jälgijatega.
Kanaliha shakshuka roas leidub väga palju erinevaid juurikaid: porgandeid, rohelist uba, brokolit, paprikat ja minimaisitõlvikuid. Selle asemel, et osta mitmes erinevas pakendis juurikaid, muudab elu lihtsamaks külmutatud Härmavilja aedviljasegu. Hakkimises on küll oma võlu, kuid valmiskujul aedviljad sääsatavad oluliselt aega ja teevad elu palju lihtsamaks. Härmaviljal on juba kõik värsked juurikad minu eest hakitud. Kui tavaliselt on külmutatud juurikad ära sulades kuidagi lödid ja nukra ilmega, siis Härmavilja aedviljasegu juba pettumust ei valmista.
Miks aga otsustasin enda Iisraeli reisist jagada just seda vahvat retsepti?
Shakshuka roog on eriline just oma kerguse, lihtsuse ja kasulikkuse poolest. Peale selle ei ole ta eestlastele liigselt võõramaine. Juurikad, kana ja muna on igapäevaselt ka meie kultuuri toidulaual, lisaks sellele pakatavad need mitmetest suurepärastest toitainetest, mida meie organism vajab. Niisiis proovi aga heaga järele!
Olukord maailmas on nagu on, ent keegi ei keela meie maitsemeeltel eksootilistesse paikadesse reisida. Eks ühel päeval jõuame jälle ka päriselt Iisraeli või mõne muu paiga kultuuri kogeda – varugem veel kannatust ning püsige terved!