mooniseemnekook

Valmistamisaeg: 1 h 20 min

Küpsetamise aeg: 35 min

Kokku kuluv aeg: 5 h 35 min

Koostisained

  • 1 pakk Vilma mooniseemnekoogi jahu
  • 180 ml vett
  • 80 ml õli
  • 1 muna
  • 1 sidrunikoor
  • sidrunikreem
  • 4 L suuruses munakollast
  • 130 g suhkrut
  • 1 sidruni viljaliha
  • 80 ml sidrunimahla (umbes 3 sidrunit)
  • ¼ tl soola
  • 85 g võid (toasooja)

Vahukoore mascarpone kreemi koostisained

  • 200 ml vahukoort
  • 100 g mascarponet
  • 1 tl vaniljet
  • 1 tl suhkrut

Munavalge besee koostisained

  • 2 munavalget
  • 1/2 tl õunaäädikat
  • näpuotsaga soola
  • 80 g peensuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Põhja tegemiseks lisa jahule 180 ml vett, 80 ml õli ja 1 muna.
  2. Sega komponendid ühtlaseks massiks ning vala seejärel rasvainega määrituna 25x20cm läbimõõdus küpsetusvormi.
  3. Küpseta 160 kraadi juures 30-35 minutit.
  4. Soovi korral võid tainale lisada riivitud sidrunikoort. Kui kook on valmis, jäta see jahtuma.
  5. Sidrunikreemi tegemiseks sega veevannil munakollase, sidrunimahla ja suhkru segu, kuniks see on paksenenud.
  6. Seejärel lisa tükkhaaval võid, kuni see ära sulab.
  7. Vala segu purki, kaaneta ning pane külma tahenema.
  8. NB: Metall ja sidrunhape reageerivad ning seetõttu võib kreem jääda kergelt metallimaitseline. Seda vältimaks, kasuta keraamilist või kuumakindlast klaasist kaussi ning kummikattega visplit.
  9. Samal ajal, kui koogipõhi jahtub ning sidrunikreem taheneb, sega kokku vahukoore ning mascarpone kreem.
  10. Kui koogipõhi on piisavalt jahtunud, lõika see pooleks ning määri peale sidrunikreem.
  11. Seejärel kata põhi vahukoore ja mascarpone seguga, aseta teine koogikiht ning korda tegevust. Kata ka küljed ja lase koogil 1-2 tundi külmikus seista.
  12. Enne serveerimist valmista besee.
  13. Munavalged tuleb asetada kaussi, mis ei ole rasvane.
  14. Lisa juurde sool ning õunaäädikas.
  15. Hakka vahustama ja lisa järk-järgult suhkur.
  16. Sega kuni segu on paks ja ei hakka kausis keerates liikuma.
  17. Pane besee pritsikotti ning kaunista tort vastavalt soovile.
  18. Kaunistamiseks võib kasutada ka sidrunikreemi.

mooniseemnekook

Mooniseemnekook

Mooniseemned seostuvad mulle esmajoones lapsepõlvega, kus sai ikka tihtilugu vanaema tehtud moonirulle otse ahjust pugitud. Nüüd hilisemas eas olen enda jaoks avastanud veidi uudsemaid ja põnevamaid lahendusi, kuidas mooniseemnetest ka uhkemat magustoitu näiteks peolauale valmistada. Viimasel ajal olen otsinud hapukamaid ja mahedamaid maitseid, kuivõrd liigset magusapommi. Siinkohal on ideaalne lahendus mooniseemnekook imelise sidruni- ja Mascarpone kreemiga.

mooniseemnekook

Mooniseemnekoogi valmistusprotsess on veidi lihtsam kui mõne klassikalise või uhkema koogi puhul – seda peamiselt tänu sellele, et kasutasin koogi valmistamiseks Vilma mooniseemnekoogi jahu. Võin kinnitada, et Vilma koogijahuga on koogi tegemine lihtne ja isegi lõbus, kuna ei nõua erilisi oskusi ega suuremat vaeva enda pead põhja tegemisega vaevata. Seega sobib see eriti hästi pere ja lastega ühiseks kokkamiseks.

mooniseemnekook

Jahule lisasin vett, õli, muna ja rasvaineid, kuni moodustus ühtlane mass. Parim osa sellest koogiretseptist on sidrunikreem! Selleks segasin kokku munakollase, sidrunimahla ja suhkru. Seejärel valasin segu purki, panin külma ja lasin tal taheneda.

mooniseemnekook

Kõige tipuks annab koogile jumet mascarpone kreem – kindlasti kõlab see sulle tuttavana ja vahest on see mõne sinu hõrgutise hulka sattunud. Mascarpone on tegelikult toorjuustu meenutav Itaalia pehme juust ning sellest tehtud kreem läheb määrdena mooniseemnekoogi põhjale. Mascarpone kreem tuleks kokku segada vahukoorega. Kui sidrunikreem on koogipõhja määrde esimene osa, siis Mascarpone kreem selle peal annab teise kihina täiustava lihvi. Tänu kreemile on mooniseemnekook tõeliselt kihiline ja sulab suus. Kui kaunistada kooki veel beseesegu või sidrunikreemiga, võid olla kindel, et mooniseemnekook hakkab isutama kõigil, kes satuvad pelgalt selle lähedusse.

mooniseemnekook

Lõpuks valmib selle retsepti järgi külluslik, maitsev ning uhke väljanägemisega mooniseemnekook, mille peale võidaks koheselt kondiitri kutsetunnistus anda!

mooniseemnekook

Kuna mooniseemnekook on väljanägemiselt suursugune, võib seda serveerida nii sünnipäevatordina kui ka lihtsama magustoiduna kodusel õhtusöögil. Retseptisahtli suurel koogisõbral Mariannel on aga nädalavahetusel plaanis suur küpsetamine oma lapsega ning mooniseemnekook saab olema kindlasti selle oodatuim osa. Kui soovid ka enda lähedasi kostitada millegi värske, hapukama ja maitsvaga, siis mooniseemnekook võib olla just see õige valik!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here