šokolaadikook

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 55 min

Kokku kuluv aeg: 2 h

Koostisained

  • 160 g suhkrut
  • 200 g jahu
  • 75 g kakaod
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl söögisoodat
  • 1 tl soola
  • 2 L suuruses muna
  • 200 ml kanget kohvi
  • 220 g hapupiima või petipiima
  • 110 g kookosõli
  • 1 tl vaniljesuhkrut

Ganache ehk šokolaadikastme koostisained

  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 1 pakk vahukoort või kohvikoort (sobib ka täispiim, sest mida rasvasem koor, seda läikivam tuleb šokolaadikaste)

Valmistamisõpetus

  1. Koogi tegemiseks sega kuivained ühes kausis, vedelikud teises.
  2. Vahusta kergelt munad. Lisa kookosõli, peti- või hapupiim ja lisa jahtunud kange kohv.
  3. Vala vedelikud pidevalt segades kuivainetele. Lase veidi seista ja vala segu silikoonvormi.
  4. Pane kook eelsoojendatud ahju, küpseta 180 kraadises ahjus 40-55 minutit.
  5. Proovi tikuga, kas kook on valmis. Kui tikk jääb puhtaks, siis ongi kook valmis.
  6. NB: Selle šokolaadikoogi puhul on parem, kui seda on vähem küpsetatud. Üleküpsenud kook jääb kuiv.
  7. Enne koogi vormist välja võtmist lase sel jahtuda. Nii tuleb kook silikoonvormist paremini välja.
  8. Ganache valmistamiseks kuumuta koor veevannil.
  9. Sega sisse hakitud šokolaad. Sega kuni šokolaad on täielikult sulanud.
  10. Vala šokolaadikreem jahtunud koogile ja kaunista marjadega.
  11. Kui kasutad paksu põhjaga potti, kuumuta koor ja keera temperatuur vähemaks. Seejärel lisa šokolaad ja sega kuni segu on ühtlane.

šokolaadikook

Šokolaadikook

Ma usun, et maailmas ei ole ühtegi inimest, kellele ei meeldiks šokolaadikook. Juba mõte šokolaadikoogist, paneb mul neelud käima. Šokolaadikook, mida täna tegime, on meie pere suur lemmik. See on kook, mida võiksin süüa lausa iga päev. Ja mis selle juures kõige parem – see valmib imelihtsalt!

Kõik, mida koogi tegemiseks vajasin, sain loomulikult Apelsinist. Kuna praegu ei saa me veel riiulite vahel kolada, siis kasutasin nende e-poodi. Valisin välja lillekujulise silikoonist koogivormi. Nii näeb meie šokolaadikook vormist välja võttes eriti uhke välja. Vormi läbimõõt oli ka piisavalt suur, et iga maiasmokk sai tükikese koogiga suu magusaks teha. Silikoonvorme on nii mugav ja lihtne kasutada, lisaks on need ka kergesti puhastatavad. Apelsinis on vormidele suur valik, mistõttu on vaja vaid nobedaid näppe, et iga kord uus ja veel uhkem kook valmis küpsetada ning kõik vormid järele proovida.

šokolaadikook

Kui šokolaadikook oli ahjust juba välja võetud ja jahtunud, siis otsustasin peale teha ka ganache’i. See on sametiselt kreemjas koore ja šokolaadi kaste, mida võib kasutada nii glasuuri, täidise kui ka kreemina. Peene nimega võib ganache’i kutsuda ka peegelglasuuriks. Siin saad nüüd ise valida, kui läikivat glasuuri soovid, sest mida rasvasem on koor, seda läikivam glasuur tuleb. Liiga palju šokolaadi ei ole kunagi liiga palju, eks?

šokolaadikook

Viimaseks kaunistasin šokolaadikoogi marjadega, et koogile anda ka natukene värvi ja veidi mahlakamat hapukust. Näiteks soovitan vaarikaid, sest vaarikad ja šokolaadikook sobivad alati kokku. Muidugi võib siin lasta maitsemeeltel ja loomingul lennata. Ja kõige viimaseks – isukas mugimine. Pärast koogi lahti lõikamist, kostus köögist ainult mõnumõminaid!

šokolaadikook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here