toorjuustuvaht

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 40 min

Karamellikastme koostisained

  • 100 g Kiss Kiss iiriseid
  • 50-60 ml piima
  • Võib kasutada ka valmis karamellikastmeid

Toorjuustuvahu koostisained

  • 300 g toorjuustu
  • 200 ml vahukoort
  • 2 tl sidruni- või laimimahla
  • 60-80 g suhkrut
  • 2 tl vaniljesuhkrut

Kaunistuseks 1 pakk soolast popcorni.

Valmistamisõpetus

  1. Sulata iiriskommid piimaga vaiksel tulel aeg ajalt segades. Jäta jahtuma.
  2. Vahusta vahukoor 1 spl suhkruga.
  3. Teises kausis lisa toorjuustule 2 spl suhkrut, 2 tl sidruni või laimimahl ja 2 tl vaniljesuhkur ning 2/3 karamellikastet ja vahusta.
  4. Lisa paari lusika kaupa vahukoor ja sega ettevaatlikult toorjuustu seguga.
  5. Maitse ja soovi korral lisa suhkrut.
  6. Täida serveerimisnõud toorjuustuga, lisa paar teelusikat karamellikastet ja kaunista soolase popcorniga.
  7. Serveeri kohe.

toorjuustuvaht

Karamelli-toorjuustuvaht

Toorjuustukook ei vea kunagi ühtegi tõelist magusasõpra alt! Sellega sobituvad hästi mitmesugused marjad, šokolaad, karamell ja paljud muud lisandid. Kuid ei, seekord ma ei valmista toorjuustukooki, küll aga sellest tuletatuna midagi hoopis omanäolisemat.

Popkorn seostub ilmselt meile kõigile mõnusalt soolase vahepalana kinosaalis ja on magustoiduna pigem erakordne koostisosa. Ent kes on maisikepikesi või popkorni iirisega proovinud, see teab, et plaksumais sobib imehästi ka magusaga – sedapuhku eriti karamelliga. Need kaks koostisosa teevad omavahel kokku justkui soolakaramelli ja kõla tegelikult sedasi üldse võõralt. Seega nägi ilmavalgust üks hõrk ja pehme magustoit –karamelli-toorjuustuvaht soolase popkorniga.

toorjuustuvaht

Kuna teoreetiliselt on popkorn ju maisi näol tervislik teravili, siis ma kinnitasin endale lähenevat suvehooaega silmas pidades, et see ju ei kategoriseeru nende kõige suuremate kaloripommide alla ja sobib seega vastu kevadet ideaalselt magusaisu kustutama!

Kõigepealt tegin karamellikastme, mille valmistamine on väga lihtne: vaja vaid sulatada vaiksel tulel 100 grammi iirisekomme ja lisada sellele 50-60 ml piima. Samal ajal kui iiris sulas, hakkasin valmistama retsepti põhiosa, milleks on toorjuustuvaht. Panin kaussi 300 grammi toorjuustu, lisasin 2 spl suhkrut, natukene laimimahla ja vaniljesuhkrut. Iirisest ja piimast oli saanud selleks ajaks pehme karamellikaste, millest 2/3 lisasin toorjuustuvahule.

Karamelli-toorjuustuvaht oma beežides ja pruunikates toonides näeb tõeliselt kaunis välja, mistõttu võiks seda kindlasti serveerida läbipaistvas nõus – eelistatult madalamas joogiklaasis. Mina leidsin elegantsed joogiklaasid Apelsinist, kuhu karamelli-toorjuustuvaht sobis nagu valatult. Joogiklaasid on täpselt õige suurusega, et ka kaunistusele oleks ruumi.

toorjuustuvaht

Kaunistamine on jäädavalt üks minu lemmikosa dessertide valmistamisel. Siinkohal saigi plaksumais justkui ka dekoratsioonielemendiks, mille tulemusel lisaks põnevale väljanägemisele omandab karamelli-toorjuustuvaht erilise maitsenüansi. Soolast popkorni poetasin natukene vähem kui peotäie toorjuustuvahu peale ja niimoodi tekkiski ilus kolmeosaline sümbioos: esmalt õhuline toorjuustuvaht, selle peal pisut karamellikastet ning viimaks krõmpsuv popkorn.

Karamelli-toorjuustuvaht sobib magustoiduks nii argipäevasel õhtusöögil kui ka tähtsamatel sündmustel. Lisaks on ta oma olemuselt niivõrd kerglane, et ühe joogiklaasi jagu seda koheselt ära maiustada ei ole mingi probleem! Pealegi ei pea karamelli-toorjuustuvaht külmkapis seisma, seda saab koheselt serveerida. Kui Sul ei juhtu olema sobilikku nõud, millega sellist maiuspala ette kanda, leiad ehk midagi sobilikku näiteks Apelsinist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here