Karask Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 35 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

 

Karask

Karask (keskmurdes kohmakas) on keefiri, hapu‑ või petipiima, kohupiima ja ka jogurtiga tehtud odra‑ või jämedast nisujahu tainast küpsetis. Karaski kergitusainena kasutatakse valdavalt söögisoodat, lisaainetena kas soola ehk ürte, ka liha. Karask kandis varasematel aegadel ka nimetust kiirleib.

Karaskit võib küpsetada nii lamedana ahjuplaadil, otse kuumade süte peal aga ka madalamas või kõrgemas ahjuvormis. Karask on Eesti, Iiri, Šotimaa jpt maade rahvustoit. 

See karask võiks ideaalis võiks valmida 1-2 tundi enne külaliste saabumist. Munavõid ära kauaks külmkappi jäta, hoia seda enne serveerimist väljas, sets muidu tahkub võie ära ning seda on raskem karaskile määrida.

Karask sobib hästi toidu kõrvale söömiseks. Meie valmistaksime karaskit näiteks ahjuprae või lambaliha kõrvale.

Karask Koostisained

  • Karask
  • 125 g teralist kohupiima
  • 2,5 dl keefirit või petti
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 1 spl suhkrut
  • 50 g võid
  • 2,5 dl odrajahu
  • 1 dl nisujahu
  • 1 tl söögisooda
  • Munavõi
  • 100 g toasooja võid
  • 6 kümneminuti muna
  • soola
  • pipart

Karask Valmistamisõpetus

  • Klopi muna lahti koos suhkru ning soolaga.
  • Sega sisse kohupiim ja keefir.
  • Kõige viimasega sega taigna sisse sulatatud või.
  • Teises anumas sega omavahel jahud ja sooda. Sega korralikult läbi, muidu jääb sooda maitse domineerima.
  • Vispelda kuivained kergelt vedelikuga. Väga kõvasti kloppida ei tohi, muidu sooda ei paisuta karaskit hästi.
  • Vooderda neljakandiline leivavorm paberiga või väike keskmine koogivorm, vala taigen sisse ning pane umbes 35 minutiks 180-kraadisesse ahju. Kui tiku külge taigent ei jää, siis on 35 minutit piisav, mõnikord võib ka veidi rohkem aega minna. Kui võtad karaski ahjust välja, siis pane õrnalt peale hõbepaber ja selle peale veel rätik, kuni karask ära jahtub. Ära väga ümbselt kata kinni. Kergelt asetatud hõbepaber ja rätik hoiavad karaski mahlase ja niiskena.
  • Munavõi tegemiseks jahuta munad maha, ning haki need kahvliga peeneks.
  • Lisa soola ja pipart, võid panna ka veidi tilli.
  • Sega juurde või ja lase veidi tõmmata.

Märkmed

Süüa on karaskit kõige parem samal päeval, kui ta veel veidi soe on.

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here