Keeks

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 45 min

Kokku kuluv aeg: 1h 25 min

Koostisained

  • 115 g võid
  • 150 g roosuhkrut
  • Kuivatatud roosi kroonlehed
  • 2 muna
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • 225 g õunakastet
  • 260 g jahu
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl söögisoodat
  • 115 g toorjuustu
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 3 spl apelsinimahla
  • Apelsiniviile

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  2. Määri keeksivorm võiga kokku.
  3. Lisa köögikombaini 150 g roosuhkurt ja kuivatatud roosi kroonlehti ja purusta ühtlaseks.
  4. Sulata potis 150 g suhkurt ja 115 g võid ning lisa 2 muna, 1 tl vaniljeekstrakti ja225 g õunakastet.
  5. Sega teises kausis 260 g jahu, 1/2 tl soola, 1 tl küpsetuspulbrit ja 1 tl söögisoodat.
  6. Seejärel sega kuivained märja seguga ühtlaselt kokku.
  7. Vala segu keeksivormi ja küpseta ahjus umbes 45 minutit 180 kraadi juures.
  8. Kui keeks on valmis, siis lase 10 minutit jahtuda.
  9. Tõsta keeks ettevaatlikult keeksivormist välja ja lase veel jahtuda kuni keeks on toatemperatuuril.
  10. Glasuuri tegemiseks sega köögikombainis 115 g toorjuustu, 100 g tuhksuhkrut ja 3 spl apelsinimahla.
  11. Kata keeks glasuuriga ja lisa kaunistuseks apelsiniviilud ning kuivatatud roosi kroonlehed.

Keeks

Keeks apelsini, roosiõite ja glasuuriga

Millal sa viimati keeksi küpsetasid? Viimane aeg on seda tegema hakata. Keeks on Eestis peamiselt olnud magustoituks. Sööd soolase toidu ära ning siis alles tuuakse keeks koos tee ja kohviga lauda. Mujal maailmas on keeks nagu leiva eest. Eestlaste leib on traditsiooniliselt rukkijahust ja tume, kuid mujal maailmas tehakse leiba nisujahust ning nende jaoks ongi keeks nagu mõnus magus leib. Hommikukohvi kõrvale üks hea tükk keeksi sobib ju ideaalselt. Järgnevalt räägimegi, kuidas meil valmis maitsev keeks, mis sobib nii magustoiduks kui ka hommikusöögiks.

Keeks

Esimese asjana on sul vaja keeksivormi. Keeksivormis saab lisaks keeksile ka leiba küpsetada, nii et igati asjalik ka mitmeotstarbeline nõu, mis võiks igas köögis olemas olla. Meie kasutasime silikoonvormi, mille soetasime Apelsini poest. Määrisime vormi võiga kokku ning asetasime hetkeks kõrvale.

Panime roosilehed ja suhkru köögikombaini ja lasime madalatel pööretel ringi käia seni kuni roosilehed olid purustatud väiksemateks tükkideks. Eraldi kausis sulatasime suhkru ja või ning lisasime saadud segu roosilehtedega kokku.

Keeks

Siis võtsime järgmise kausi, kus segasime kokku taigna. Seejärel segasime taigna kokku sulatatud või ja roosilehtedega ning laotasime ühtlaselt keeksivormi laiali.

Keeks küpses ahjust kuskil 45-50 minutit ning seejärel asetasime keeksi jahtuma. Samal ajal, kui keeks jahtus, valmistasime glasuuri. Glasuur peaks pärast segamist jääma ühtlane ja kreemjas, siis on seda hea hiljem laiali määrida.

Keeks

Kaunistasime keeksi lõpus glasuuriga ning puistasime peale roosilehti. Maitsev keeks, mida koos kohvi või teega nautida saigi valmis ning maitses oivaliselt!

Keeks

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here