Madeleine küpsised

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 25 min

Koostisained

  • 3 keskmist muna
  • 80 g suhkrut
  • 80 g jahu
  • 75 g võid
  • 1 spl mooniseemneid
  • Sidrunit
  • Tuhksuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  2. Sulata potis 75 g võid.
  3. Vispelda kausis 3 keskmist muna ja 80 g suhkrut kuni segu pakseneb ja on värvilt heledam.
  4. Sõelu segusse 80 g jahu ning lisa 1 spl mooniseemneid.
  5. Riivi sidrunikoort, lisa segusse ja sega kõik ühtlaselt kokku.
  6. Sega õrnalt natukene jahtunud sulatatud või segusse.
  7. Määri vormid või ja jahuga ning täida seguga.
  8. Küpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit kuni küpsised on kuldpruunid.
  9. Serveerides raputa peale tuhksuhkrut.

Madeleine küpsised

Madeleine küpsised

Kui on soov valmistada mõnda väga tuntud ja klassikalist magustoitu, siis meie soovitus on valmistada seest pehmed, kuid väljast krõbedad küpsised. Otsustasime küpsetada Madeleine küpsised, mis on tegelikult prantsusepärased võikoogid. Kuna need on nii väikesed ja meenutavad küpsiseid, siis kõik mitteprantslased ütlevadki nende kohta Madeleine küpsised. Kuigi nende valmistamise retsept on küllaltki lihtne, siis tegelikult on ka vaja natuke kannatust ja retsepti täpsed järgimist. Tegime igatahes proovi ja võime öelda, et meie Madeleine küpsised õnnestusid suurepäraselt.

Enne kui taigna valmistamise juurde asuda on vaja kindlasti koogivormi. Õiged Madeleine küpsised küpsetatakse spetsiaalses merekarbi-kujulises koogivormis. Meil oli silikoonist koogivorm, kuid väga hästi sobib ka klassikaline mittenakkuv koogivorm, mida müüakse näiteks Apelsini poes.

Madeleine küpsised

Kõigepealt on vaja sulatada või. See on küllaltki lihtne tegevus, kuid päris õigete Madeleine küpsiste tegemiseks soovitatakse võid pruunistada. Kui sa väga  kindlalt ennast või pruunistamises ei tunne, siis võid ka lihtsalt selle sulatada, sest küpsised õnnestuvad mõlemal juhul. Kuigi meie koogivorm oli mittenakkuva pinnaga, siis soovitame võiga koogivormi ikkagi kokku määrida, sest nii jäävad küpsised hiljem krõbeda ja kuldsema koorikuga.

Madeleine küpsised on kõige paremad, kui neil lasta mõned minutid jahtuda, alles siis raputasime peale tuhksuhkrut. Spetsiaalse sõela suhkru raputamiseks saime samuti Apelsini poest. Näiteks Prantsusmaal külastavad inimesed pagareid just sellel ajal, kui värsked Madeleine küpsised ahjust tulevad.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here