Koostisained
Läätsekotletid
- 250 g Loodusväe punaseid läätsi
- 200 g šampinjone
- 1 suurem sibul
- pool klaasi Loodusväe täisterakaerahelbeid (juhuks, kui segu jääb liiga vedel)
Kaste
- 200 g maitsestamata jogurtit (sobib ka sojajogurt, kaerajogurt, Kreeka jogurt vms)
- 2-4 küüslauguküünt
- veidi Himaalaja soola, ürte, datlisiirupit (või muud magustajat)
Burger
- sööjate arvu järgi meelepäraseid kukleid (nt täisterakukleid, seemnetega kukleid, gluteenivabu kukleid)
- viilutatud marineeritud kurki või hapukurki
- viilutatud tomatit
- viilutatud punast sibulat
- meelepärast rohelist salatit
Valmistamisõpetus
- Keeda läätsed pehmeks ning purusta pudrunuia või kahvliga ühtlaseks massiks. Prae pannil peeneks hakitud sibul ja seened ning sega läätsedega.
- Kui mass jääb liiga vedelaks, lisa vähehaaval segule juurde kaerahelbed.
- Vormi saadud segust kotletid ning prae pannil mõlemalt poolt pruuniks. Kui praadida ei soovi, võid kotletid ka ahjus valmis küpsetada. Võimalik on erinevaid meetodeid kombineerida: esmalt kotlette veidi pannil pruunistada ja seejärel ahjus valmis küpsetada.
- Kastme jaoks sega kokku jogurt, peeneks hakitud küüslauk, natuke soola, piprat ja lisa magustaja. Soovi korral võib lisada veidi sidrunimahla või veiniäädikat ning maitserohelist.
- Kui kõik ettevalmistused tehtud, on aeg burger valmis meisterdada.
Läätsekotletti sobib serveerida ka lihtsalt salatilehtede vahel, n-ö nakedburgerina.
Retsepti autor: Tuuli Ivainen