tarretis

Valmistamisaeg: 3 h

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 3 h 15 min

 

Koostisained

  • 1 pakk Härmavilja vaarika-mustika segu
  • 400 g poolmagusat või magusat proseccot
  • 400 g marjamahla
  • 2 spl želatiini (u 30 g)
  • 8 spl vett
  • 200 ml vahukoort
  • 200 g toorjuustu 
  • vaniljesuhkrut 
  • 50-80 g suhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Pane želatiin kaussi, vala peale vesi ning sega hästi läbi. Lase segul seista. Kui tundub, et želatiin hakkab kuivaks jääma, lisa veel veidi vett ja sega.
  2. Vala potti marjamahl ja kuumuta, lisa marjad ja prosecco ning lase vedelikul soojeneda, aga ära lase keema.
  3. Keera kuumus kinni ja sega veidi jahtunud segusse želatiin.
  4. Kui segu pole sinu jaoks piisavalt magus, lisa veidi suhkrut.
  5. Jaga tarretis serveerimisnõudesse ja aseta külmikusse 2-4 tunniks või kuni see on tarretunud.
  6. Vahusta vahukoor enne serveerimist, sega sisse toorjuust ja suhkur ning vaniljesuhkur ja kaunista tarretised.
  7. Kaunistuseks võid kasutada ka marju, nii värskeid kui külmutatud.

tarretis

Marja-Prosecco tarretis

Marja-Prosecco tarretis on üks lihtsamaid maiuspalasid, mis on valminud Retseptisahtli köögis. Sellegi poolest loovad marjade ja Prosecco kooslus maitseelamuse, mida tavaliselt saab kogeda ainult tipprestoranides. Tarretis on laialdaselt tuntud üle kogu maailma ja pealtnäha lihtsa toiduna on tarretisel pikk ja rikkalik ajalugu, mis ulatub tagasi juba Vana-Rooma aegadesse. Sellel ajal tunti seda nime all “iellum”. Roomlased avastasid õige ruttu, et looma sõrgade, luude ja kõhrede keetmisel on saaduseks puljong, mille kohta tänapäeval öeldakse želatiin. Keskajal muutus želatiini valmistamise protsess keerukamaks ja aeganõudvamaks. Selle tõttu oli keskajal tarretis mõeldud ainult kõrgklassi inimestele. 19. sajandil toimus tarretise ajaloos suur areng. Prantsuse teadlane Denis Papin avastas, et tarretist saab valmistada ka Agar-Agariga, tärklisega või teiste taimsete koostisosade abil, mida leidub peamiselt vetikates. Agar-Agari kasutamine võimaldas tarretisel kiiremini tarduda. See muutis tarretise valmistamise lihtsamaks ja odavamaks. 20. sajandil muutus magustoit veelgi populaarsemaks ja mitmekesisemaks. Tarretist hakati valmistama erinevatest puuviljadest, marjadest, piimatoodetest ja isegi šokolaadist. Tarretis sai tuntuks kui kiire ja lihtne magustoit.

tarretis

 

Marja-Prosecco tarretises kasutasime Härmavilja vaarika-mustika segu, mis sobib imeliselt erinevatesse magustoitudesse, smuutidesse või küpsetistesse. Marjad on külmutamisel säilitanud oma värske maitse ja vitamiinid. Põhjamaades kutsutakse sellist marjade kooslust ka kuningannaseguks, mis toetab tarretise keskaegset eksklusiivsust. Härmavilja vaarika-mustika segu on saadaval kõikides hästi varustatud kauplustes.

tarretis

Tarretis on muutunud mitmekesisemaks, kohandudes erinevate kultuuride ja maitse-eelistustega. Meie marja-Prosecco tarretis üllatab oma hapuka ja särtsaka maitsega ning sobib imeliselt iga toidukorra lõppu.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here