toorjuust

Kutsusime oma armsasse Retseptisahtli kööki külla MasterChef Eesti võitja ja tõelise meisterkoka Jana Guzanova ning lisaks temale veel erinevate valdkondade suunamudijad, kes said lihvida oma kulinaariateadmisi ja oskusi masterchefi terava pilgu all Retseptisahtli kokakoolis. Kokakooli menüü ning retseptid valmistas ette Jana koostöös Philadelphiaga, kelle toorjuust jõudis igasse kokakooli rooga.

toorjuust

Philadelphia toorjuustud on valik tõelisele gurmaanile, sest neid saab kasutada nii magusates kui ka soolastes roogades. Iga retsepti üheks võtmeelemendiks oli vastav toorjuust.

Kokkamine algas eelroaga, milleks olid Lähis-Idast inspireeritud määrded. Kuigi Philadelphia toorjuuste leidub ka poelettidel erinevate maitsevariatsioonidega, tahtsime siiski midagi uudset ja teistmoodi proovida. Jäime Lähis-Ida juurte juurde ning määre täitis oma eesmärki lavashi peal. Esimeseks oli Baba Ganoush, mis on kindlasti kõigi baklažaani fännide lemmik. Samuti valmis köögis punase paprika kreem ja Tzatziki. Maitseelamus ületas kõik ootused ja Jana suutis meid pahviks lüüa juba esimese roaga.

toorjuust

Pearoog oli inside out Philadelphia rull, mille ajalugu rullus lahti 1960. aastatel, kui sushi jaapanipärased variatsioonid jõudsid Ameerika Ühendriikidesse. Sushi sai oma nimetuse Philadelphia linna järgi ja selle eripäraks on toorjuust, mis annab roale kreemise tekstuuri. Inside Out Philadelphia rull erineb traditsioonilistest sushi rullidest selle poolest, et riis asub väljaspool rulli ja norileht on selle sees. Rulli sisuks on tavaliselt toores lõhe või krevetid, toorjuust ja muud lisandid.

toorjuust

 

Lõpetuseks üllatas Jana meid põlenud Baski juustukoogiga, mille toorjuustune tekstuur ja maitse viisid igal osalejal keele alla. Taigna tegemisel tuleb jälgida, et seda üle ei sega, sest muidu satub liigne õhk sisse ning lõpptulemusena jääb koogil väga kummine tekstuur. Meie juustukoogid valmisid kahe erineva toorjuustuga – üks klassikalise Philadelphiaha ja teise tegi eriliseks Milka toorjuust, mis oli kõikide osalejate vaieldamatu lemmik.

toorjuust

Baba Ganoush

Koostisained

  • 2 suuremat baklažaani
  • 100 g Philadelphia klassikalist toorjuustu
  • 1 küüslauguküüs
  • 30 g tahinit
  • 100 g kreeka jogurtit
  • 30 g vedelat mett
  • 1 sidrun
  • röstitud seesamiseemneõli
  • suitsupabrika pulber
  • sool ja pipar

Valmistamisõpetus

  1. Poolita baklažaan ja lõika viljasisusse sälgud, seejärel määri baklažaan oliiviõli ja soolaga ning rösti ahjus 200 kraadi juures (viljaliha allpool). Baklažaan on valmis, kui koor on krõbe ja viljaliha pehme. See võtab aega umbes 40 minutit.
  2. Eemalda viljaliha koorest ja lisa koos teiste koostisosadega (peale toorjuustu) blendrisse.
  3. Esmalt blenderda segu korralikult läbi ja seejärel lisa toorjuust. Lõpeta blendri töö, kui kõik on korralikult läbi segunenud.

toorjuust

Punase paprika kreem

Koostisained

  • 3 suuremat punast paprikat
  • 1 poolitatud punane sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • värske basiilik
  • 10 röstitud kreeka pähklit
  • 100g Philadelphia klassikalist toorjuustu
  • 50g vedelat mett
  • soola ja pipart

Valmistamisõpetus

  1. Rösti paprikad ahjus 220 kraadi juures nii, et nahk on söestunud ja paprika kokku vajunud. See võtab aega umbes 30 minutit.
  2. Peale 10. minutit lisa ahju poolitatud sibul ja küüslauk, mis on kokku määritud oliiviõliga ja mätsitud fooliumisse.
  3. Eemalda paprikalt söestunud nahk ja lisa koos kõikide teiste koostisosadega (peale toorjuustu) blendrisse.
  4. Esmalt blenderda sisu ühtlaseks massiks ning seejärel lisa toorjuust ja blenderda seni kuniks segu on ühtlane.

toorjuust

Tzatziki

Koostisained

  • 1 pikk kurk
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 pakk Philadelphia Garlic&Herbs toorjuustu
  • 100g kreeka jogurtit
  • 1 sidrun
  • piparmünt 
  • till
  • Soola ja pipart

Valmistamisõpetus

1. Riivi kurk ning lase sõelal kurgimahlal nõrguda.
2. Riivi küüslauk ja lisa see riivitud kurgile.
3. Haki juurde tilli ja piparmünti ning lisa segule veel kreeka jogurt ja toorjuust.
4. Sega segu korralikult läbi ja lisa veel sidrunimahla ja riivitud sidrunikoort.toorjuust

 

Baski juustukook

Koostisained

  • 3 muna
  • 450g toorjuustu (klassikaline/Milka)
  • 150g peensuhkurt (Milkat kasutades 50g)
  • 125g Mascarponet
  • 75g vahukoort
  • Vaniljepulbrit
  • sidruni/apelsinikoort sõltuvalt koogist (sidrun klassikalisse/apelsin Milka omasse)
  • näpuotsatäis soola

Valmistamisõpetus

  1. Vahusta toasoe toorjuust ja lisa ühekaupa munad.
  2. Vahustamise ajal lisa peensuhkur, vanilje, vastav tsitrusekoor ning sool. Segu ei tohi üle mikserdada!
  3. Sega taina sisse käsitsi mascarpone ja vahukoor. Sega kuniks segu on ühtlane.
  4. Soojenda ahi 225 kraadini (konventsiooniga 200 kraadi) ning küpseta 25 minutit. Kui kook ei ole pealt pruunistunud, kasuta grillfunktsiooni, kuid jälgi pingsalt, sest kook pruunistub kiirelt.
  5. Pane kook külmkappi seisma. Ideaalis üleööks.

Inside out Philadelphia rull

Koostisained

  • 150g sushiriisi
  • röstitud seesamiseemned
  • 3 norilehte
  • 150g ribadeks lõigatud lõhefileed
  • viilutatud kurk ja/või avokaado
  • Philadelphia klassikaline toorjuust

Valmistamisõpetus

1. Kata bambusmatt toidukilega ja pane sinna peale norileht (läikiv pool alla) ning kata see ühtlaselt riisiga. Tee oma käed külma veega kokku, siis riis ei kleepu.
2. Soovi korral puista riisile seesamiseemneid.
3. Keera norileht riisiga ümber (läikiv pool üles) ja lisa norilehe keskele lõhe, kurk ja/või avokaado ja Philadelphia klassikalise toorjuustu ribad.
4. Alusta sushi rullimist.
5. Sushi lõikamiseks kasuta külma vee alt läbi lastud nuga.

toorjuust

Maitseelamused tõstis uuele tasemele Nautimus! Valikus oli nii alkoholiga kui ka alkoholivabasid veine.

toorjuust

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here