Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1h
Koostisained
- Nõo Lihatööstuse Kaelakarbonaad suitsusinki
- Nõo Lihatööstuse Täislihaviinereid
- Nõo Lihatööstuse Mini poolsuitsuvorste
- Marineeritud kurki
- Sibulat
- Tomatipüreed
- Peterselli
- Peediidusid
- Hapukoort
- Sai
Valmistamisõpetus
- Haki sibul ja prae pannil kuldpruuniks.
- Seejärel lisa tükeldatud marineeritud kurk ja prae kuni äädika lõhn on vähenenud.
- Tükelda Täislihaviinerid ja Kaelakarbonaadi suitsusink ning lisa pannile.
- NB: kui sulle meeldib paksem supp siis lisa 1 tl nisujahu.
- Sega pannil kõik läbi ja lisa tomatipüree.
- Lisa potti umbes 200 ml vett ja lase keema.
- Keera kuumust vähemaks ja lisa pannilt seljankasegu.
- Lisa tükeldatud Mini poolsuitsuvorstid ja sega.
- Lase supp uuesti keema ja keeda paar minutit.
- Soovi korral maitsesta soola ja pipraga.
- Haki petersell ja tõsta serveerimisel supi peale koos peediidude ja hapukoorega.
Seljanka
Seljanka on paks liha-, kala- või seenesupp, mis on tugevasti vürtsitatud ja kuhu võib olla lisatud nt sibulaid, hapukurke, tomatipüreed. Seljanka on vene rahvustoit. Nii väidab meile Vikipeedia. Meie oleme harjunud, et seljanka sisaldab rohkelt just erinevaid lihasid. See omadus teebki meie jaoks seljanka maitsvaks. Supp peab olema rammus, liharikas ja parajalt rasvane.
Et seljanka selliseks mõnusalt rammusaks saada, tuleb sinna lisada erinevaid sorte lihasid. Meie kasutasime alati maitsvaid Nõo Lihavürsti tooteid. Täpsemalt Kaelakarbonaad suitsusinki, Mini poolsuitsuvorsti ja Täislihaviinereid. Mida rohkem, seda uhkem. Suitsusink lisab supile juurde sellist õiget lepasuitsu aroomi ja maitset. Viilutasime sisse ka liharikkaid viinereid. Kui viinerirattad pärast supi peal hõljuvad, siis see loob alati selle õige rammusa supi tunde. Ega me ennast viineritega tagasi ei hoidnud ka. Suitsuvorst lisas loomulikult veel rohkem suitsust aroomi. Võite oma maitse järgi veel rohkem erinevaid lihasid lisada, aga meile tundus, et kolm erinevat liha on täpselt paras.
Seljanka on selline supp, mis toob alati naeratuse näole või pakub lohutust. Pärast nädalavahetusel pidutsemist on kindlasti paljudel pühapäeviti just seljanka isu. Taastuv keha lausa vajab rasvast suppi. Miks mitte seda siis kehale pakkuda. Seljankat võib teha ka kohe suurema potiga. Meile tundub ja ka paljudele teistele, et järgmisel päeval üles soojendatud supp maitseb veel paremini, kui värskelt valminud seljanka.
Alati võib supi kõrvale serveerida ka käärud musta leiva ning õige Eesti võiga. Meie serveerisime vahelduse mõttes saia. Ka maitses väga hästi. Kaunistasime peediidudega, aga väga hästi sobib peale lõikuda ka rohelist sibulat. Mõnusat seljankatamist!