Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 40 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Klassikaline sügisene õunakook
Õunakook on kõikide eestlaste lemmik kook, sest see on samal ajal magus ja natukene ka hapu. Lisaks on meil paljudel oma aed, kuhu on ka istutatud õunapuu või isegi mõnel mitu. Vähemalt kui sul endal ei ole aeda või õunapuud, siis tead kindlasti vähemalt ühte inimest, kellel on ja kellelt saab sügisel õunu küsida :). Muidugi võib õunad osta ka poest, aga meil on väike kiiks, et oma aia õuntest tuleb ikka see õige õunakook.
Klassikalise väljanägemisega ülimalt mahlane ja põnev õunakook, mis sobib imehästi tee kõrvale jahedatel sügisõhtutel.
Iiri õuna-purukook
Koostisained
- 170 g võid
- 150 g pehmet pruuni suhkrut
- 2 suurt muna
- 260 g nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- soola
- 1 tl kaneeli
- 50 g vanillisuhkrut
- 300 g kooritud ja viilutatud õunu (nt Granny Smith)
- 20 g õuna kiirputru
Valmistamisõpetus
- Vahusta või (110 g) ja pehme pruun suhkur suures kausis heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja sega, kuni kõik ained on segunenud.
- Sega vahule juurde nisujahu (210 g), näpuotsatäis soola ja kaneeli. Lisa juurde õunaviilud ja vala taigen 20 cm küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse koogivormi. Kuna taigen on üsna paks, kasuta selleks spaatlit. Vaata, et taigent jätkuks ka vormi äärtele.
- Seejärel valmista purukate. Kasuta selleks kas väikest köögikombaini või näpi ise kõik ained kokku. Sega omavahel 50 g vanillisuhkrut, 50 g nisujahu, 50 g võid ja 20 g õuna kiirputru.
- Puista purukate koogi peale.
- Küpseta ahjus 40-45 minutit või kuni kook on seest küpsenud.
Märkmed
Et saada tervislikum kook, võib teha purukate spelta ja tavalise nisujahuga pooleks.