Õunapirukas

Valmistamisaeg: 1h 40 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 2 h

Pärmitaigna koostisained

  • 1 pakk kuivpärmi
  • 2 tl soola
  • 3-4 spl suhkrut
  • 900 g jahu
  • 1 kl leiget vett
  • 500 ml hapendatud täispiima
  • 70 g võid

Täidise koostisained

  • 2 keskmist õuna
  • 80 -10 g martsipani
  • Tuhksuhkur

Valmistamisõpetus

  1. Sega kuivained (jäta umbes veerand jahust hilisemaks, seda võid lisada jao kaupa, vastavalt vajadusele)
  2. Lisa vesi, hapendatud täispiim ja sulatatud või.
  3. Sõtku tainast nii kaua, kuni see käe küljest lahti tuleb
  4. Aseta rätik kausi peale ja jäta kauss tainapallikesega umbes tunniks ajaks soojemasse kohta kerkima. Sõtku maha ja lase veel pool tundi kerkida (tuuletõmbuses ja jahedas pärm ei kerki hästi)
  5. Nüüd on tainas valmis saama pirukaks! Enne taina vormimist / rullimist puista tööpinnale õhuke kiht jahu – nii ei jää tainas sinna kinni (ka tainarulli võid jahuse käega üle tõmmata).
  6. Haki õunad.
  7. Murra või lõika martsipanist parajad tükid.
  8. Aseta täidis piruka keskele ja pintselda lahtiklopitud munaga ääred ning vajuta piruka ääred kokku.
  9. Ilusama läike saavutamiseks pintselda pirukad pealt.
  10. Tõsta pirukad ahju 180 kraadi juures 15-20 minutiks.
  11. Raputa valmis õunapirukatele tuhksuhkrut.

Õunapirukas martsipaniga

Õunapirukas martsipaniga

Tavaliselt olen harjunud sööma õunakööki, kuid Margit pakkus välja, et võiksime küpsetada hoopis õunapirukaid. Min aga teadsin ühte nippi, mis muudab kõik magusad pirukad ja koogid täiesti vastupandamatuks – tuleb lisada martsipani. Nii saigi meie retsept õunapirukas martsipaniga.

Kas olete vahel mõelnud, et kuidas küll mõned pirukad näevad nii head välja, eriti kui taigen on voolitud musrtiliselt? Tundub päris palju tööd ja vaeva nähtud olevat. Jällegi on mul üks nipp varus. Mäletate, kui käisime Apelsini poes ja ostsime omale ühe korraliku taigna rullimise aluse ja taignarulli? Soetasin meile siis ka mustrirullija, millega saab palju kiiremini ja lihtsamini valmistada neid ilusaid mustrilisi pirukaid. Nii näeb meie õunapirukas kohe palju pidulikum välja ja sobib täiesti pidulauale serveerimiseks.

Taigna valmistasime samuti nagu lihapirukatel, kuid täidisesse panime siis martsipani ja õune ning peale loomulikult tuhksuhkrut. Tegelikult on päris mugav teha korraga üks taigen valmis ja siis sellest edasi teha nii magusaid kui soolaseid pirukaid erinevate lisanditega lihtsalt 😉

Selle laheda vanaaegse taldriku, millel pirukad serveerisime, leidsime me Gastrolinkist. Seega pole midagi kui sinu vanaemal ei ole vanaaegseid nõusid säilinud, sest Gastrolinkis on palju igast huvitavaid nõusid müügil.

Vaata ka meie lihapirukate retsepti!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here