Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 1 h
Kokku kuluv aeg: 1h 20 min
Koostisained
- 6-8 keskmist kartulit (800 g)
- 150 g piima
- 50 g võid
- soola
- maitserohelist – näiteks tilli või murulauku
- 500 g sealiha
- 20-30 g tomatipastat
- 200 ml vett või puljongit
- 1 keskmine sibul
- 1 spl jahu
- 1 pakk Härmavilja suvist supisegu
- 2 tl vahemere maitseainesegu
- 2 tl paprikat
- soola
- pipart
- 2 spl oliiviõli
Valmistamisõpetus
- Prae sibul klaasjaks ja lisa tükeldatud sealihakuubikud.
- Lisa maitseained ja jahu ning pane liha potti. Lisa tomatipasta ja vala peale puljong või keedetud vesi.
- Lase haududa vaiksel tulel umbes 35-45 minutit või kuni liha on pehme.
- Lisa suvine supisegu ja lase veel umbes 15-20 minutit haududa.
- Maitsesta pada soola ja pipraga.
- Kuni liha haudub puhasta kartulid ja pane keema. Lisa keeduveele veidi soola.
- Vala ära kartuli keeduvesi.
- Sulata või ja lisa piim, kuumuta keemiseni ja vala pool piima ja või segust kartulitele.
- Tambi kartulid puruks ja lisa ülejäänud piima võisegu vähehaaval kuni puder on sulle sobivas paksuses. Klopi veel veidi, et puder läheks kohevaks, maitsesta soola ja maitserohelisega.
- NB! Liigne kloppimine võib pudru liimjaks muuta!
- Serveeri meelepärase värske salatiga.
Pajaroog kartulipudruga
Kuigi suvi veel kestab, siis eks me kõik oleme mõtetes juba mingil määral sügises. Seetõttu valmistasime ka meie Retseptisahtliga juba ühe veidi rohkem sügise hõnguga pajaroa. Pajaroog on lihtne toit, mida valmistada ja toidab suurepäraselt kõhtu. Suvel võib jääda veidi raskeks. Kõrvale valmistasime kartuliputru, mis on punase pajaroa kõrvale hea lisand.
Pajaroog on üle maailma levinud kodune talupojatoit. Oma lihtsa valmistusviisi ja toitva sisu pärast on selle populaarsus ajalooliselt olnud suur. Oma olemuselt on konkreetne pajaroog on pigem Lõuna-Euroopa juurtega, sest Eestis nö talupoja-aegadel tomateid ei kasvatatud ning Eesti versioon pajaroast on loomulikult ühepajatoit.
Selleks, et pajaroa valmistamist veelgi lihtsustada, valmis meie pajaroog Härmavilja suvisest supisegust. Nii vältisime hakkimise vaeva ning tulemuseks oli endiselt külluslik, köögiviljarohke ja imehea pajaroog. Härmavilja suvine supisegu koosneb neljast traditsioonilisest köögiviljast – lillkapsast, rohelistest ubadest, porgandist ja rohelistest hernestest.
Pajaroog kartulipudruga on väga lihtne ja maitsev toit, mida perele suuremas koguses valmistada. Kindlasti peaks laskma pajal pikemat aega madalal kuumusel podiseda, et kõik maitsed jõuaks korralikult seguneda ning pada tuleks külluslik ja tummine. Kui lasta liiga vähe aega haududa, siis võib maitse veidi plassiks jääda.