panna cotta

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 4 h 50 min

Koostisained

Kogus 6tk

  • 500 ml vahukoort
  • 100 ml täispiima
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 70 g suhkrut
  • 1 sidrun või laimi koor
  • 1 spl röstitud seesamiseemneid
  • 1,5 spl želatiinipulbrit
  • 50 ml käesooja vett

Kaunistamiseks

  • 150 g suhkrut
  • 1-2 spl seesamiseemneid
  • apelsiniõie mett (sobib ka muu vedel mesi, mille sisse segada apelsinikoort või -likööri)

Valmistamisõpetus

  1. Sega käesoe vesi želatiinipulbriga ning jäta paisuma.
  2. Kuumuta potis vahukoor, piim, suhkur, vanillisuhkur ja tsitruse koor. Sega pidevalt.
  3. Kuumuta keemiseni ning keera kuumus maha.
  4. Sega sisse röstitud seesamiseemned ja paisunud želatiin.
  5. Jaga vormidesse. Kata vormid näiteks lõikelaua, küpsetuspaberi või toidukilega. Nii ei teki koorekile.
  6. Aseta vormid umbes 4 tunniks külmikusse tahenema.
  7. Kaunistuste tegemiseks vala suhkur ühtlaselt paksu põhjaga potti. Sulata kõrgel kuumusel.
  8. Kui suhkur hakkab sulama, vähenda kuumust ja kalluta seda, et sulamise toimuks ühtlaselt. Ära mitte mingil juhul sega suhkrut lusikaga, sest see on väga kuum!
  9. Valmista ette ahjuplaat ja kata küpsetuspaberiga.
  10. Kui suhkur on sulanud ja muutunud kuldpruuniks, vala segu plaadile. Lase segul vabalt voolata, kallutades plaati eri suundades.
  11. Raputa peale seesamiseemneid.
  12. Kuna suhkur on veel väga kuum, ära seda katsu. Jäta serveerimiseni tahenema.
  13. Et panna cotta vormist lihtsamini välja saada, tõsta vormid umbes 10 minutit enne serveerimist toasooja. Aita noaga vormi äärest natukene kaasa ja koputa vormile, et tarretis saada vormist ilusti kätte.
  14. Kaunista panna cotta 1-2 tl meega, lisa suhkru ja seesami krõmps. Serveeri kohe.

panna cotta

Panna cotta

Panna cotta on mõnusalt maheda maitse ja siidise tekstuuriga itaaliapärane magustoit, mis meenutab pudingut. Panna cotta tegemine nõuab, et varuksid selleks natuke aega ja oskusi, kuid see on seda väärt! Ja kas teadsite – õige panna cotta võbeleb nagu naise rind!

Kuna kodus mul vajalikke panna cotta vorme ei olnud, siis aitas mind hädast välja Apelsin. Eelistada tuleks veidi pehmema ja elastsema kujuga vorme. Nii saab pudingu nõu seest kergemini välja. Kes soovib, võib magustoitu serveerida ka läbipaistvast klaasist. Ka sellel puhul soovitan Apelsini e-poes veidi ringi vaadata, sest sealt leiab endale sobivaima igaüks.

panna cotta

Kuna panna cotta ise on nii pehme ja mahe, siis kaunistan selle hõrkja magustoidu hoopis krõmpsu kaunistusega. Kukekommi maitsega suhkrukaunistus ei ole liiga domineeriv ja annab mõnusa krõbeduse. Seesamiseemned aga lisavad tekstuuri ja lisavad maitsele huvitavama nüansi. Niristasin peale mett, mis tasakaalustab karamelliseeritud mõru maitse – apelsinikoor pakub jällegi magustoidule särtsu. Kui need kõik koos taldrikule panna, hakkab kohe suu vett jooksma. Soovi korral võib panna cotta kaunistada ka näiteks moosi või marjadega, mis tegelikult ongi palju klassikalisem ja levinum viis selle magustoidu serveerimiseks.

panna cotta

Panna cotta on tõeline pidupäeva nauding. Mis selle juures eriti hea – magustoitu saab nautida ka järgnevatel päevadel, sest see säilib külmkapis päris kaua. Kuna magustoidu kalorsus on suur, läheb see kindla peale patupäeva magustoitude hulka. Kui aga taldrikuga edasi-tagasi käia, ei lähe need kalorid arvesse, eks?

panna cotta

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here