Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 20 min
Koostisained
4-le
- 3 aurutatud peeti
- 1 spl neitsi oliiviõli
- 250g pärlkuskussi
- 1 tl sidrunimahla
- 2 tl balsamicot
- soola ja pipart
- 100g kreeka pähkleid
Valmistamisõpetus
- Lase 450 ml vett keema. Vala sisse pärlkuskuss ja keeda 8-10 min. Või kuni kuskuss on vee sisse imanud ja kuskuss on al dente. Lase jahtuda.
- Tükelda peedid u 3 cm kuubikuteks ja lisa oliiviõli, balsamico, sidrunimahl, sool, pipar ning pärlkuskuss.
- Serveeri kreeka pähklitega.
Peedi pärlkuskuss salat
Kevad on hoogsalt kogumas tuure ning rannahooaeg koidab juba silmapiiril. Vähemalt võime nii mõelda, tegelikult on veel natukese aega. Sellegipoolest tasub kaaluda magustoitude ja rikkalike pastaroogade kõrvale ka tervislikumaid variante. Seetõttu valmistas Retseptisahtli peakokk Margit peedi pärlkuskuss salatit. See on lihtne, kiire ja eriti maitsev neile, kellele meeldib peet.
Kuskussi ajalugu algas Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida piirkondades, eriti Marokos, Alžeerias ja Tuneesias. See nisu- või odrajahu teraviljatoode valmistatakse traditsiooniliselt spetsiaalses kuskussi potis. Kuigi täpne päritolu on pisut udune, on teada, et kuskussi valmistamise meetod on olnud osa Põhja-Aafrika toidukultuurist juba sajandeid. See sai populaarseks piirkonna hõimude, sealhulgas berberite ja beduiinide seas. Kuskussi valmistamise protsess on suhteliselt lihtne: teravili segatakse veega ja seejärel aurutatakse spetsiaalses kuskussi potis, kuni see muutub kergeks ja õhuliseks. Traditsiooniliselt serveeritakse kuskussi lamba- või veiselihaga, köögiviljade ja erinevate vürtsidega, nagu kaneel, köömned ja safran. Kuskuss on tänaseks päevaks levinud paljudesse maailma köökidesse. See on muutunud paljude roogade lahutamatuks osaks ning on tuntud oma unikaalse maitse ja tekstuuri poolest.
Serveerisime peedi pärlkuskuss salatit Apelsinist ostetud kausis. Apelsin on ideaalne koht, kust leiab enda kodu stiilile vastavad nõud ja tarvikud. Kõik vajaliku üheks korralikuks köögiks leiad Apelsini mugavast e-poest ning füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) ja Rakveres (Vaala keskus).
Kuskuss on suurepärane süsivesikute allikas, see pakub kehale vajalikku energiat. Kuskuss on madala rasva- ja kõrge kiudainesisaldusega, mis muudab selle ideaalseks tasakaalustatud toitumise osaks. Roog sobib perfektselt nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks.