2Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 40 min
Koostisained
6 tk
- 250 ml piima
- 2 L muna
- 2 spl võid
- 130 g jahu
- 1-2 tl suhkrut
- 1 sidruni riivitud koor
- 1 sidruni mahl ja viljaliha
- näpuotsaga soola
Moosi koostisained
- 1 kg kõrvitsat
- 2 ml vett
- 200 g suhkrut
- 100 g tarretisesuhkrut
- 0,5 tl kaneeli
- 0,5 tl piparkoogimaitseainet
- 1 väiksem tähtaniis
- 2-3 spl amaretto- või apelsinilikööri, sobib ka brandy
- 1-2 spl sidruni või laimimahla
Valmistamisõpetus
-
Sega kokku piim, munad ja 1 spl sulatatud võid, seejärel sega sisse sool, jahu, suhkur ja viimasena sidrunikoor, sidruni mahl ja viljaliha.
-
Määri vormid teise spl täie sulavõiga ning vala segu vormidesse umbes poole peale.
-
Seejärel tõsta vormid 230 kraadisesse eelsoojendatud (mitte pöördõhuga!) ahju ja küpseta 15 minutit ning keera seejärel kuumus 175 kraadile ning küpseta kuni popsikud (popoverid) on ilusad kuldpruunid.
-
NB! Ära vahepeal ahju ust ava, muidu popoverid ei kerki ilusti üle vormi ääre.
- Vürtsika kõrvitsamoosi tegemiseks puhasta kõrvits ja haki kuubikuteks.
- Aseta kõrvits potti koos suhkru ja veega, lisa maitseained ja keeda kuni kõrvitsatükid on pehmed.
- Lisa tarretisesuhkur, keeda 5 minutit ja lisa seejärel sidruni või laimimahl ja liköör sega ning keera kuumus ära ning jäta segu kaane all jahtuma .
-
Serveeri soojalt koos kõrvitsamoosiga.
Popikud ehk popoverid
Sügisene aed pakub meile palju põnevat ning üheks suurimaks saagiks on loomulikult kõrvits. Eestlane on harjunud kõrvitsasalatiga, eelkõige pühadelaua ääres, kuid väga maitvaks alternatiiviks võib olla ka kõrvitsamoos. Koos kauplusega Apelsin tegime tänaseks valmis ühed popikud ja nende kõrvale vürtsika kõrvitsamoosi.
Moos potti!
Esimese asjana panin purki kõrvitsamoosi – lihtne, nagu moositegu ikka. Hakkisin päris piraka kõrvitsa kuubikuteks ning panin potti koos maitseks vajalikuga. Veidi aega keetmist ning võisin selle jahtuma jätta. Muideks, ega kogu kõrvitsat ei pea moosiks keetma, kui juba hakkimiseks läks, siis võib omale ka seda sama, traditsioonilist kõrvitsasalatit, ette ära hoidistada. Kauplusel Apelsin on suur valik erinevaid hoiupurke, kuhu oma kõrvitsast headust valmis varuda.
Popikud ahju!
Popikud (popovers) on ühe brittide küpsetise Ameerikapärane versioon, mida võib teha nii magusa kui ka soolasena. Mina otsustasin maitset lisada vürtsika kõrvitsamoosiga. Minu popikud said alguse sellest, et panin koostisosad segamiskaussi kokku ning näitasin sellele visplit. Käsivispel on selleks puhuks minu lemmikrelv, kuna tunnetan segu konsistentsi paremini kui näiteks saumiksriga. Lõpetuseks riivisin tainale maitseks juurde ka pisut sidrunikoort.
Popikud küpsevad kõige paremini väikestes koogivormikestes, kuid kasutada võib ka muffinivormi. Sellised eraldi vormikesed on head kuna nendest saab ka otse serveerida.
Pintseldasin vormipõhjad sulavõiga üle ning valasin segu umbes poole vormini. Seejärel tuleb need lihtsalt kuuma ahju küpsema jätta. Pea meeles, et ahjuust ei tohi enne välja võtmist avada kuna siis ei kerki popikud üle vormi ääre. Serveeri kuumalt koos kõrvitsamoosiga ja naudi : )
Sügis küpsema!
See pisut jahedam aeg ja need viimased aiasaadused teevad sügisest suurepärased aja erinevate küpsetiste katsetamiseks. Kui ka teil endil on mõni põnev retsept, mis meie sügisesse võiks hästi sobida, siis andke aga teada! Igatahes tasub ka seda retsepti endal järele proovida – leidke kauplusest Apelsin kõik koju vajalik ja siis kokkama!