Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
- 1 pakk Härmavilja porgandikotlette
- 1 keskmine sibul
- 200 g kukeseeni
- 600 g kartulit
- 200 g maitsestamata kreeka jogurtit
- tilli
- soola
- pipart
- riivitud parmesani
- oliivõli praadimiseks
- soovi korral võid
Valmistamisõpetus
-
Esmalt vala pannile õli ja kuumuta.
-
Lisa pannile viilutatud kartulid ning maitsesta need soolaga.
- See järel vala juurde hakitud sibul.
- Lisa pannile puhastatud kukeseened ning aja kõik koostisosad pannil segamini.
-
Prae porgandikotletid pannil kuldpruuniks.
- Aseta porgandikotletid koos kartulite, seente ja kreeka jogurtiga taldrikule.
- Serveeri koos värskete ürtidega ning soovi korral riivi katteks parmesani.
Porgandikotletid
Argiõhtutel jõuan ma tihti liiga nii hilja koju, et ei jõua enam oma pead vaevata söögitegemisega, mille rohked komponendid muudavad toidu valmistamise keeruliseks ja aeglaseks. Ka kiiresti valmivad lihtsad road võivad olla maitsvad ja toitvad. Ühtlasi olen ma tihti mõelnud, et mõnikord võiks õhtusöögis asendada liha taimsega – liha tekitab liigset täiskõhutunnet ning muudab olemise kuidagi raskeks. Seepärast on Härmavilja porgandikotletid ideaalne lahendus – vormilt klassikaline vanaemaroog, sisult tervislikum ning kergem.
Kuigi porgandikotletid paistavad silma oma uudsuse poolest, liigituvad need siiski Eesti toidukultuuris traditsioonilise toiduliigi – kotlettide alla. Eesti kokakunstis on kotlet olnud eelkõige hakklihapäts, millele lisatakse praadimisel soola, muna, riivsaia, piima jne. Kotlet, mis Eesti toidukultuuris tähendab eelkõige just hakklihast valmistatud lihatükki, on maailmaköögis pigem erandlik. Sõna “kotlet” tuleb tegelikult prantsuskeelsest sõnast “côtelette”, mis oli traditsioonilise kroketi edasiarendus. Kotlet tähendas prantsuse köögis kana, sea või lamba lihatükki, mida on praetud munaga. Esmakordselt on kotletti mainitud aastal 1682 ning pärast seda on kotlet jõudnud prantsuse köögist edasi ka Itaaliasse, Ameerikasse, Indiasse kui ka Venemaale. Kuna Prantsusmaa oli tol ajal juhtivaid kultuurikeskusi, oli kotleti levik teistesse riikidesse väga loomulik ja orgaaniline. Kuigi kotlet on oma vormilt kõikides maades sarnane, mõeldakse kotlettide all erinevaid asju: näiteks Indias on kotletid eelkõige just taimseid. Seetõttu võib ka oletada, et meie seekordsed porgandikotletid on just India juurtega.
Ma komponeerisin oma retsepti nii, et saaksin porgandikotletid asendada soovi korral ka Härmavilja kapsakotletidega, juhul kui eelistad porgandile kapsast või soovid vaheldust. Ka üleüldiselt võib retseptis mõningaid komponente muuta. Kui parasjagu ei ole sügis ja värskeid seeni ei saa metsast või turult kätte, võib seened asendada näiteks praetud paprika ja suvikõrvitsaga, mis muudavad toidu veel värskemaks. Porgandikotletid kartuli ja seentega on ideaalne retsept kiire elustiiliga inimestele, kes ei võimalda teha midagi suurt, ent ihkavad midagi hõrku ja kerget. Peamiselt lihtsatest ja kodustest komponentidest tehtud roog on mõnus tervislik maitseelamus tavalisel mõnusal argiõhtul.