kompott

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min

 

Koostisained

  • 300 g rabarberit
  • 200 g maasikaid (sobivad ka külmutatud)
  • 100 g suhkrut

Vaniljepuding

  • 1-1 1/2 tl vaniljesuhkrut
  • 450ml täispiima
  • 4 munakollast
  • 2 spl kartuli või maisitärklist
  • 125g suhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Kompoti tegemiseks puhasta ja tükelda rabarber ning vala potti.
  2. Lisa maasikad  ja vala potti 100 ml vett. NB! Juhul kui kasutad sügavkülmutatud maasikaid, ära vett lisa, vaid kuumuta aeglaselt kuniks vesi hakkab eralduma.
  3. Lisa suhkur ja lase keema. Keera kuumus väiksemaks ning aeg ajalt segades kuumuta kuni kompott on paksenenud.
  4. Lase jahtuda. Jahtudes kompott taheneb veel veidi.
  1. Pudingu tegemiseks sega piim, munakollased , suhkur ,tärklis ja vaniljesuhkur. 
  2. Kuumuta segu keskmisel kuumusel ja sega pidevalt, et tärklis seguneks ning ei kõrbeks põhja. 
  3. Kui segu hakkab paksenema, keera kuumus maha. Ära lase segu keema!  Muna võib minna tükki!
  4. Sega kuniks segu on jahtunud ja rohkem ei paksene. 
  5. Kata kaanega ja lase koostisosadel jahtuda.
  6. Täida serveerimisnõu kihti ning lase umbes tund aega külmikus taheneda.
  7. Serveeri värskete marjadega.

kompott

Rabarberi-maasika kompott vaniljepudinguga

Suvi on juba parasjagu kestnud, mis tähendab seda, et viljakamates aedades on aiasaadused juba küpsed. Mida värskem, seda parem! Nii läksidki Retseptisahtli kokad oma koduaeda ning tõid sealt kaasa head ja paremat. Oma aia maasikad on alati kõige magusamad ja mahlasemad. Juba nendele mõtlemine paneb suu vesistama. Korjasime kokku kõige punasemad maasikad ja kõige pikemad rabarberid ning otsustasime, et valmistame rabarberi-maasika kompotti. Selleks, et igale eestlasele tuntud magustoitu teisele tasemele viia, liitsime omavahel kompoti ja vaniljepudingu ning tulemus oli vapustav. Rabarberi-maasika kompott on hõrgutis, millele lihtsalt ei suuda kätt ette panna.

kompott

Esimesed teated kompoti sarnastest jookidest pärinevad antiikajast, eriti Vana-Roomast ja Vana-Kreekast. Sellel ajal leotati marju veinis või mees, et marjad omandaksid omapärase maitse ning säiliksid kauem. Kompoti tõeline populaarsus sai alguse venemaal, 18. sajandil. Kompott on oluline osa kohalikust kultuurist ja köögist. Venemaa ja Eesti kliimad soosivad marjade ja puuviljade küpsemist suvekuudel ning kompott on ideaalne viis nende säilitamiseks. Mille tõttu on kompott ka Eesti juurtega. Kompoti valmistamiseks kasutatakse mitmeid puuvilju ja marju sealhulgas õunu, pirne, vaarikaid, maasikaid, sõstraid ja palju muud. Valik sõltub hooajast ja kättesaadavusest. Kompott on populaarne ka pidulikel sündmustel ja pühadel, sest lisab lauale värvi ja rõõmu. Kompoti ajalugu on mitmekesine ja rikas ning see on paljudes kultuurides säilitanud oma populaarsuse tänase päevani.

kompott

Rabarberi-maasika kompoti vaniljepudinguga serveerisime klaasides, mis soetati kodutarvete poest Apelsin. Tegelikkuses kõlbab antud hõrgutise serveerimiseks absoluutselt iga anum, olgu selleks kauss, purk või hoopis klaas. Kodutarvete ostmiseks sobib Apelsin ideaalselt. Neil on kõike, mida ühes köögis vaja läheb ning vägagi taskukohase hinna eest.

kompott

Selleks, et mitte ükski aiasaadus ei läheks raisku, tuleb ruttu kõik kokku korjata ning valmistada kompotiks. Lisage sinna veel vaniljepuding ja värsked marjad ning te ei kahetse seda. Tegemist on magustoiduga, mis lööb laineid nii laste kui ka täiskasvanute seas ja paneb mõtlema, “miks ma ei valmistanud rohkem”.

 

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here