Riccota-maasikakuppel

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 6 h 30 min

Koostisained

  • 2 suurt laimi
  • 1,8 dl suhkrut
  • 1,2 dl sidrunilikööri
  • 4 suurt munakollast
  • 1 tl vanilliessentsi
  • 450-480 g ricottajuustu
  • 2 sl riivitud apelsinikoort
  • 3,6 dl peeneks hakitud värskeid maasikaid
  • 1 sl maitsestamata želatiini
  • 1 dl vahukoort

Valmistamisõpetus

  1. Lõika laimid väga õhukesteks viiludeks.
  2. Sega laimiviilud suures kausis 0,6 dl suhkru ja likööriga ning lase 2 tundi imbuda.
  3. Vahusta munakollased, ülejäänud suhkur ja vanilliessents suures kausis suurel kiirusel mikseriga heledaks paksuks vahuks.
  4. Aseta vahustatud munakollased veevannile.
  5. Hoia madalal kuumusel, segades pidevalt puulusikaga.
  6. Vaata, et vesi veevannis ei keeks ja oleks umber 70 kraadi.
  7. Sega munakollaseid kogu aeg kuni segu on paisunud ja paksenenud.
  8. Pane kähku jääkülma vette ja sega, kuni on jahtunud.
  9. Sega ricotta, apelsinikoor ja maasikad suures kausis.
  10. Vala kastrulisse 0,6 dl koort ja puista sellele želatiin.
  11. Lase 1 minut seista.
  12. Sega madalal kuumusel, kuni želatiin on täielikult sulanud.
  13. Vahusta ülejäänud 1,8 dl koort keskmise suurusega kausis suurel kiirusel mikseriga kõvaks vahuks.
  14. Sega želatiinilahus ricottaseguga. Lisa ettevaatlikult kummilabidaga vahustatud koor.
  15. Loputa 2-liitrine vorm külma veega, valades liigse vee välja.
  16. Vooderda laimiviiludega, asetades need üksteise peale servadega nagu alumisel pildil näha.
  17. Tõsta ettevaatlikult sisse ricottasegu, nii et laimiviilud ei nihkuks paigast. Hoia 4 tundi külmikus.
  18. Kata serveerimistaldrikuga ja kummuta vormist selle peale.

Riccota-maasikakuppel

Ricotta-maasikakuppel

Ülestõusmispühad on saabumas. Miskipärast on sel ajal kombeks just muna- ja piimatoite süüa. Miks see nii on, seda ma tegelikult väga teada ei tahagi – lihtsatel traditsioonidel on alati mingisugune triviaalne ja häiriv alguslugu. Kuid pole minu asi ka neid traditsioone rikkuda, pakun vaid välja ühe väga maitsva ettepaneku – asenduseks mõnele traditsioonilisele kohipiimamaiusele teha üks eriline ricotta-maasikakuppel.

Riccota-maasikakuppel

Ricotta on väga vana juust. Nagu tõsiselt vana – pärit on see pronksiajast, seega umbes kolm tuhat aastat on ta meie söögilaudadel olnud ning jõudnud selle aja jooksul kuuluda kõikide Vahemereäärsete aristokraatide lemmikute hulka.  Selle puhul on tegu ka ühega nendest juustudest, mis tegelikult on tehtud ülejäägist – harilike juustude tootmisest ülejääv piimavadak kuumutatakse läbi, kuni see hõrgutis valmis saab. Iseenesest on toidumaailm täis roogasid, mis põhinevad just ülejääkidel – kuulus Caesari salat ja harilik rummikook eksisteerivad justament tänu sellele, sest säästlikusest/kapitalistlikust vaistust hoogu saanud kulinaar-inspiratsioon pani kokkadele häid mõtteid pähe.

Riccota-maasikakuppel

Paljud inimesed ei tea seda, aga kuppel on põhimõtteliselt (spoiler alert!) tagurpidine kauss ning just seda mul vaja oligi. Siinkohal aitas mind kauplus Koduekstra, mille valikus on neid ohtralt – õigetpidiseid kausse ja tagurpidiseid kausse. Selle sama kausi sisse minu ricottakuppel maasikatega algselt oma koha leidiski – ladusin laimiviilud kausi põhja ning täitsin selle siis ricottaseguga. Pärast seda, kui see oli külmkapis tahenenud pöörasin ma oma kausi taldrikule (hops!) tagurpidi, siinkohal oli mu kausivalik väga tähtis – kergest plastikust ja kontuurne kauss püsis mul pööramise ajal hästi peos. Ricottakuppel maasikatega jäi serveerimiseks taldrikule, kausi täitsin pärast loputamist puuviljadega.

Riccota-maasikakuppel

Tehke teiegi oma lihavõtted kauplus Koduekstra abiga tavalisest erilisemaks ning proovige, kuidas õnnestub teie riccotakuppel maasikatega!

Riccota-maasikakuppel

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here