Valmistamisaeg: 50 min
Küpsetamise aeg: 40 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 30 min
Lehttaigna koostisained
- 250 g jahu
- 125 g vett
- Näpuotsaga soola
- 185 g ilma soolata võid
Tuuletaskute ehk keedutaigna koostisained
- 250 ml vett
- 200 g jahu
- 100 g ilma soolata võid
- Näpuotsaga soola
- 4 muna
Keedukreemi koostisained
- 1 L piima
- 125 g tuhksuhkrut
- 240 g munakollaseid
- 125 g suhkrut
- 2 vanillikauna
- 1 spl võid
- 25 g vaarika likööri
Karamelli koostisained
- 500 g pruuni suhkrut
- 200 g vett
- 70 g glükoosi
Glasuuri koostisained
- 3 spl roosat või valget tuhksuhkrut
- 1 spl piima
Kaunistamise koostisained
- Mandlilaastud
- Tuhksuhkur
Valmistamisõpetus
- Saint-honore koogi tegemist alustatakse tuuletaskute ehk keedutaigna tegemisest.
- Sulata võid vee sees ja lase keema.
- Kui hakkas keema võta pliidilt maha ja lisa jahu ning natukene soola.
- Tõsta tagasi pliidile ja kuumuta 1 minut.
- Tõsta taigen plaadile ja laota õhukeselt, et saaks kiirelt maha jahutada.
- Kui taigen on jahtunud toatemperatuurini, siis hakka mune üks haaval lisama ning sega korralikult läbi (kõiki mune ei pruugi vaja minna).
- Taignasegu on valmis kui see kukub lusikalt ühe kindla liigutusega ühtlaselt maha.
- Tõsta keedutaigen tordipritsi, mille otsas on tavalune 1-1,5 cm läbimõõduga otsik.
- Lase keedutaigen läbi tordipritsi küpsetusplaadile nii, et tuuletaskutel oleks ruumi kerkida.
- Tõsta tuuletaskud eelkuumutatud 180 kraadisesse ahju ja lase küpseda kuni tuuletaskud on kerkinud, kuldsed ja kuivad.
- Tõsta tuuletaskud ahjust välja ja lase jahtuda.
- Sega lehttaigna koostisained ja rulli taigen lahti.
- Lõika taignast 22-24 cm diameetriga ring ning tõsta küpsetuspaberiga 1 tunniks külma, see aitab?
- Tehke lehttaignasse väiksed torked ja määrige ääred munaga.
- Võite soovi korral lehttaigna äärde läbi tordipritsi lasta keedutaigent ja 180 kraadi juures 20 minutit küpsetada, et pärast keedukreem koogilt maha ei voolaks (meie seda äärt ei teinud ja küpsetasime lehttaigent 180 kraadi juures 20 minutit).
- Keedukreemi tegemiseks kuumuta suhkur ja piim.
- Hõõru jahu munadega hoolikalt läbi ja lisa pidevalt segades jahutatud piimale, et ei tekiks klimpe.
- Kuumuta kreemi nõrgal kuumusel segades kuni tekivad mullikesed pinnale.
- Lisa või, vanilli ja maitsesta vaarika likööriga (likööri võib ka ära jätta) ning jahuta.
- Tehke väikse kööginoa otsaga tuuletaskute alla augud.
- Tõsta keedukreem tordipritsi ja lase keedukreemil uuesti maha jahtuda (käed soojendavad keedukreemi ning keedukreem muutub vedelamaks).
- Kui keedukreem on maha jahtunud täida tuuletaskud keedukreemiga ja eemalda üleliigne kreem noa otsaga.
- Karamelli tegemiseks kuumuta potis vesi, suhkur ja glükoos kuni temperatuur tõuseb 170 kraadini ja tõsta pliidilt maha kui karamell on ilusat pruuni värvi.
- Kasta soovi korral tuuletaskud pealt poolt poolenisti karamelli sisse ja lase karamellil jahtuda (meie tuuletaskuid pealt poolt karamelli sisse ei kastnud).
- Kasta tuuletaskud alt poolt karamelli sisse ja tõsta need küpsenud lehttaignale (karamell aitab tuuletaskutel koogi küljes püsida).
- Täida koogi keskelt ja tuuletaskute vahelt keedukreemiga.
- Sega glasuuri tegemiseks tuhksuhkur ja piim ning kaunista kook glasuuriga.
- Rösti pannil mandlilaastud ja puista need koogile.
- Tõsta kook külma kuni serveerimiseni.
- Enne serveerimist raputa koogile tuhksuhkrut.
Saint-honore kook
Saint-Honore kook leiutati Prantsusmaal Pariisis 19.sajandi keskel, täpsemalt aastal 1847. Tegu on ühe väga tuntud desserdiga Prantsusmaalt. Klassikaliselt valmistatakse Saint-Honore kook kreemi ja karamelliga ning kindlasti pole tegu magustoiduga, mis oleks kergete killast.
Saint-Honore kook on kondiitrite ja pagarite tipptöö, mille edukas valmistamine sõltub nii tegija oskustest kui ka kogemustest. Selline magustoit sobib väga hästi tegemiseks mõneks uhkeks tähtpäevaks. Üks asi on vähemalt kindel- valmistamisprotsess on väga huvitav ning kui kook õnnestub, siis on ka uhke enesetunne kindlustatud. Igal juhul me võtsime selle koogi tegemise ning meil see õnnestus. Kui järgite meie näpunäiteid, siis õnnestub see suurepärane magustoit ka teil.
Saint-Honore kook põhimõtteliselt koosneb paljudest väikestest ja ühest suuremast koogist. Alguses soovitame valmistada väikesed keedukreemist tuuletaskud, mis hiljem tuleb täita keedukreemiga ning kinnitada suure koogi külge karamelliga.
Kui oled alustanud koogipõhja valmistamist, siis tähtis on, et koogipõhi oleks valmistatud lehttaignast ning äär, mille asetad koogipõhjale, oleks valmistatud keedutaignast.
Nagu juttu oli, siis kõige aluseks on koogipõhi ning iga koogipõhja aluseks on õige koogivorm, milles kooki küpsetada. Meie koogivorm on silikoonist ning klambriga avatav. Nii ei jää tainas küpsetusvormi külge ning tänu eemaldatavale klambrile on vormi väga lihtne avada. Sellist koogivormi on võimalik endale osta Apelsinist.
Sama tähtis on ka tordialus, mille samuti saad soetada Apelsinist. Kuna Saint-Honore kook on väga uhke ning kuningliku välimusega, siis soovitame serveerimiseks kasutada klaasist tordialust.
Koogi peale lisasime veel glasuuri, mille võib teha valge või roosa vastavalt, siis enda soovile. Meie tegime roosast tuhksuhkrust ja piimast roosa glasuuri, et teha kooki veelgi luksuslikumaks. Piima tuleb lisada ainult mõni teelusikas, et glasuur ei tuleks liiga vedel. Kui glasuur peaks liiga vedel tulema, siis saab seda alati uuesti paksendada tihksuhkrut lisades.