Valmistamisaeg: 45 min
Küpsetamise aeg: 1 h
Kokku kuluv aeg: 1 h 45 min
Koostisained
Kapsas:
- 1 purk Salvesti praekapsast
- 1 tl kuivatatud või värsket tilli
- 2 spl viskit
- soola
Seapraad:
- 800-900g kamaraga seakülge
- soola
- pipart
- 3-4 tl lihamaitseainet
- 1-2 tl vahemere ürdisegu
- oliiviõli määrimiseks
Valmistamisõpetus
Praekapsas:
- Pane praekapsas paksu põhjaga potti, lisa viski ja till. Lisa vajadusel soola.
- Hauta kapsast keskmisel kuumusel aeg ajalt segades, kuni kapsas on pehme.
Seapraad:
- Puhasta lihatükk ja viiluta kamar kuni pekini üpris tihedalt.
- Pane küpsetusalusele ja raputa peale jämesoola ning jäta ööseks külmikusse.
- Enne ahju panekut, tee kamar köögipaberiga täiesti kuivaks.
- Keera lihatükk ümber ja tee sisselõiked 2-3 cm vahedega, umbes 1 cm sügavusele.
- Raputa peale maitseainete segu ja pane ahjuplaadile ning resti peale, kamar ülespoole.
- Küpseta eelsoojendatud 200 kraadises ahjus 1 tund või kuni liha on pehme.
- Serveeri keedu või ahjukartulitega, viskise praekapsaga. Juurde sobivad ka karamelliseeritud sibulad ja näiteks pohlamoos.
Seakõht viskise praekapsaga
Forelli carpaccio hinge all ning tuju hea. Nüüd on aeg pearoaks! Peakokk Margit mõtles, et teeb pearoaks midagi eriskummalist ning see tuli tal ka välja. Pearoaks valmistati seakõht viskise praekapsaga, mis viis lihtsalt öeldes keele alla.
Praekapsa traditsioon on pärit Kesk-Euroopast, kus kapsas on olnud oluline ja pikaaegne toiduaine. See on ajalooline roog, mis kajastab piirkonna toidukultuuri ja traditsioone. Praekapsas on tavaliselt valmistatud hapukapsast, mis on kapsasordi fermenteeritud versioon. Talvised kapsad olid vanasti üks peamisi viise, kuidas talveks köögivilju säilitati. Hapukapsas sisaldab palju C-vitamiini ja muid toitaineid, muutes selleks suurepäraseks talviseks toiduks. Praekapsa valmistamiseks tuleb hapukapsas korralikult läbi keeta ja seejärel pannil pruunistada. Sageli lisatakse maitseks sibulat, õuna, veini, mõnikord ka liha. Eriti populaarne on serveerida praekapsast seapekiga. Praekapsas on roog, mis peegeldab piirkondlikku identiteeti ja maitseelamust, samal ajal kui selle traditsiooniline valmistamisviis ühendab mineviku ja tänapäeva köögikultuuri.
Kasutasime oma retseptis Salvesti praekapsast, mis on Eestimaiselt ehe toit valmistatud väga kvaliteetsest kodumaisest kapsast. Mõnusalt magusa mekiga praekapsas sobib suurepäraselt täiustama nii argi- kui pidupäeva roogasid, kusjuures tootele pole lisatud nisujahu.
Pearoa kõrvale käis Cono Sur Bicicleta Reserva Riesling, mis on puuviljase iseloomuga värske valge vein. Aroom on värske ja veidi parfüümne. Tunda jasmiini, kuivatatud puuvilju, laimikoort, ingverit ja magusaid tsitruseid. Aroomi lõpp värske ja mineraalse puuviljase noodiga– maitse on mahlakalt puuviljane ja kerge kreemja vürtsikusega. Maitses on tunda küpseid tsitruseid, greipfruuti, mandariine ja kuivatatud heledaid luuvilju. Järelmaitse mahlakalt puuviljane ja elava tsitruselise happelõpuga. Vein sobib hästi mereandidest ja kalast valmistatud jaapanipäraste toitudega, sushi, sashimi, vürtsikamate linnulihast salatitega, suupistete ja eelroogadega ja koos pehmete juustudega. Serveerida jahutatult, 7-9 °C Bordeaux’ tüüpi veiniklaasidest.
Seakõht viskise praekapsaga on tõesti meeliülendav ja mõnus pühade toit. Viski maitse annab praekapsale huvitava meki ning teeb kogu roa sügavamaks ja meeldivamaks.