halvaakook

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 35 min

Kokku kuluv aeg: 55 min

 

Koostisained

  • 250-300 g muretainast
  • 1 munavalge määrimiseks
  • 1 sidruni koor
  • 100 ml sidrunimahla
  • 2 L suuruses muna
  • 150 g halvaad
  • 150 g suhkrut
  • 100 g toasooja võid
  • 50 g pistaatsiapähkleid kaunistuseks
  • 22 cm läbimõõduga koogivorm
  • raskuseks kuivatatud herneid

Valmistamisõpetus

  1. Pane paksu põhjaga potti suhkur, sidrunimahl, sidrunikoor ja munad. Kuumuta potti keskmisel kuumusel ja sega segu pidevalt kuni see pakseneb.
  2. Tõsta pott pliidilt ja sega, kuni segu on veidi jahtunud. Lisa või ja purustatud halvaa ning mikserda ühtlaseks.
  3. Määri vorm võiga ja raputa veidi jahu peale, seejärel koputa liigne jahu välja ja vooderda vorm tainaga.
  4. Pintselda koogipõhi munavalgega ja küpseta eelsoojendatud 160-kraadises ahjus umbes 10 minutit.
  5. Võta põhi välja ja vala raskuseks peale kuivatatud herned. Küpseta veel 15 minutit. Seejärel vala herned pealt ära ning vajadusel pane veel 10 minutiks ahju. Põhi peab olema ühtlaselt kuldpruun.
  6. Lase tainal jahtuda ja vala peale sidruni-halvaakreem ning pane umbes tunniks külma.
  7. Kaunista kook puhastatud ja tükeldatud pistaatsiapähklitega.

halvaakook

Sidruni-halvaakook

Halvaakook sidruniga on lihtsalt ja kiirelt valmiv maitsev küpsetis, mis sobib suurepäraselt nii pidulikeks sündmusteks kui ka igapäevasteks naudinguhetkedeks. Hapukas sidrun tasakaalustab koogis rammusa ja magusa halvaa ning tulemus lausa sulab suus.

Halvaa on idamaades populaarne maiustus, mille ajalugu ulatub tagasi juba rohkem kui 3000 aastat. Kuna see valmistatakse põhiliselt seesamiseemnetest ja suhkrust või meest, on see väga toitev. Ka Eesti poodidest leiab laia valiku erinevaid halvaasid. Katseta julgelt ja valmista halvaakook just oma lemmikust halvaast.

halvaakook

Koogi valmistamiseks kasutasime kodu- ja köögitarvete poest Apelsin leitud 22 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi. Kui soovid, et halvaakook oleks eriti paks ja mahlakas võid katsetada ka väiksema läbimõõduga koogivormidega. Suure valiku erinevaid koogivorme leiad kas Apelsini e-poest või füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) või Rakveres (Vaala keskus).Kuigi halvaakook valmib kiirelt, soovitame see võimalusel valmistada eelmisel õhtul ja jätta ööseks külmkappi. Järgmisel päeval maitseb see veel eriti hästi, kuna siis on kreem ka põhja mõnusalt läbi immutanud. Tassi kange kohvi kõrvale pole paremat kaaslast kui maitsev halvaakook.

halvaakook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here