Šokolaadikook

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 45 min

Koostisained

8-10le

  • 130 g kookospiima või ükskõik millist taimset piima
  • 1 spl õuna või veiniäädikat (sobib ka sidrunimahl)
  • 240 g nisujahu
  • 200 g roosuhkrut (greenest.ee)
  • 100 g kakaopulbrit (greenest.ee)
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 tl söögisoodat
  • 1 tl soola
  • 65 g sulatatud kookosõli
  • 85 g õunapüreed
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 120 g kuuma vett
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 2 spl kookoskoort
  • 1 spl kookosõli

Valmistamisõpetus

1. Eelssojenda ahi 180 kraadini ja valmista ette 24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm.
2. Vala kookospiim segamisnõusse (võib kasutada, mis iganes taimset piima) ja lisa sidruni mahl ja sega.
3. Võta teine kauss, kus sega kokku kuivained alustades jahust, siis suhkur, kakao, küpsetusjahu, söögisooda ja sool.
4. Nüüd lisa kookospiimale õli, õunapüree ja sega korralikult läbi.
5. Lase vesi keema.
6. Sega kuivainetesse vedelikud ning lisa viimasena segusse kuum vesi ja sega kuni tainas on ühtlane.
7. Tõsta kook ahju 30-35 minutiks.
8. Glasuuri tegemiseks sulata veevannil üles 200 g tumedat šokolaadi.
9. Lisa 2 spl kookoskoort ja 1 spl kookosõli.
10. Sulata ühtlaseks massiks.
11. Glasuur on siis valmis, kui on ühtlane ja läikiv. Vajadusel lisa veel kookoskoort.

Šokolaadikook

Šokolaadikook marjadega

Šokolaadikook marjadega oli 2022. aasta märtsis toimunud kokakooli magus finaal. Retsepti valmistasime koos Evelin Ilvese ja meie enda peakokk Margit Randlaga. Valisime magustoiduks šokolaadikoogi, kuna tegu on ühe populaarseima magustoiduga kogu maailmas.

Šokolaadikook

Esimesed šokolaadiga koogid valmisid Euroopas 17. sajandil, kui Ameerikast avastati kakaooad ja koos nendega ka kakaopulber, mida hakati kasutama kookide valmistamisel. Kuni 19. sajandi lõpuni kasutati šokolaadi vaid jookide valmistamiseks ja kookide puhul kasutati šokolaadi vaid täidise või glasuurina. 1880-nendatel hakkasid aga Ameerika kokad lisama kakaopulbrit ka taignasse, millest sai alguse tänapäevaste šokolaadikookide valmistamine. Šokolaadikook on seega pärit USA-st.

Šokolaadikook

Kokakooli šokolaadikook valmis greenest.ee-s leiduvatest mahetoodetest. Geenest.ee on suurima valikuga mahepood ja nende väärtusteks on puhas toit, taaskasutatud pakendid, plastikuvabad pehmendused ning hoolimine endast ja teistest. Greenest.ee-s on üle 3700 erineva mahetoiduaine sh. üle 100 FAIR TRADE toote. Huvi korral on geenest.ee-st võimalik soetada ka muid inim- ja loodussõbralikke tooteid. Greenest.ee kaudu on võimalik mahetooteid osta ka hulgi. Oma šokolaadikooki hankisime greenest.ee-st roosuhkru, kakaopulbri ja glasuuri.

Šokolaadikook

Maitsva šokolaadikoogi kõrvale mekkisime Bostavan Pastoral Red Liqueur Wine kangendatud punast veini, mille pakkus meile välja Liviko. Bostavan Pastoral vein on valmistatud Cabernet-Sauvignon viinamarjasordist. Bostavan Pastoral on magusa ja täidlase maitsega ning tal on marjane iseloom. Sobib ideaalselt tummiste šokolaadimagustoitude juurde nagu meie šokolaadikook. Pärit on Bostavan Pastoral Moldovast, Etulia piirkonnast.

šokolaadikook

Šokolaadikook õnnestus kokakoolis valmistada parajalt magusana, ei olnud rammus ega liiga kuiv. Koogi kõrvale panime maitsete varieerimiseks ka marju. Kuigi tegu on magusaga, siis tänu greenest.ee mahetoodetele saime olla kindlad, et koostisosad on tervislikud ja puhtad.

Šokolaadikook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here