Soolakurgid

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

Koostisained

  • Värsked ja väiksed kurgid
  • 3-4 mustasõstralehte
  • Mõned tükid rõika lehte või juurt
  • Tilli
  • Küüslauguküüs
  • tl sinepiseemneid
  • Vesi
  • 1 spl soola

Valmistamisõpetus

  1. Kuumuta ahjus purgid ja purgikaaned.
  2. Pese värsked ja väiksed kurgid svammiga.
  3. Lao kurgid 0,75 purki nii, et tumedam roheline ots all (mahub umbes 5-7 tükki).
  4. Lisa purki 3-4 mustasõstralehte, mõned tükid rõika lehte või juurt ja tilli (õisik ja varre tükikesed).
  5. Haki küüslauguküüs ja lisa purki koos tl sinepiseemnetega.
  6. 0,5 liitrile lisa 1 spl soola.
  7. Kalla kurkidele peale soolavesi.

Soolakurgid – tee talveks valmis

Sügis on aeg, kus valmistatakse end ette pikaks talveks ning tehakse sisse moose ja muid hoidiseid. Isetehtud hoidiseid on talvel mõnus külmast võtta, sest need on maitsvamad kui poest ostetud.

Sügisel tehakse sisse ka kurke ning meie otsustasime vanaema õpetusel teha soolakurke. Neid on hea külalistele pakkuda, võtta kaasa külakostiks või ise kodus süüa. Soolakurkide valmistamine on tegelikult väga kerge ja ei nõua väga palju aega. Meie otsustasime soolakurke teha Maikeni vanaema retsepti järgi, sest tema teeb lihtsalt väga häid kurke ning otsustasime ka proovida, kas meil tulevad tema retsepti järgi sama head kurgid kui temal.

Soolakurkide valmistamiseks on vaja väiksemaid ja värskeid kurke. Kurgid tuleb pesta svammiga ja võib julgesti neid natukene tugevamalt harjata, et kurgid saaksid ikka puhtaks. Enne, kui kurgid purki pannakse, tuleb purgid ja kaaned desinfitseerida ahjus kuumutades, et purkidelt kaoksid pisikud.

Kurke poest ostes tuleks valida enam-vähem ühesuurusega kurgid, sest siis on neid purki kergem mahutada. Vanaema soovitusel võiks panna kurgi tumedamad otsad purgis alla poole (selle kohta ütles, et see pole reegel, vaid tema kiiks, et siis näevad purgid keldris ühesugused välja) :D. Ühte purki mahub umbes 5-7 kurki, olenevalt siis kurkide suurusest. Kurkidele hea maitse andmiseks lisasime vanaema retsepti järgi mustasõstralehti, rõika lehte ja juurt, tilli, küüslauku ja tl sinepiseemneid. Veele tuleb lisada soola ning kallata kurkidele peale. Kohe ära purgile kaant peale pane, vaid lase natukene seista. Kaas pane purgile peale hiljem.

 

1 kommentaar

  1. Aitähh… Mina teen ka ühe vanakese retsepti järg kuidas ingeri soomlased tegid… Mulle väga maitsesid…Pestud kurgid,küüslauku vabalt,mädarõika lehti,kirsi lehti,tilli pihuga,mustsõstrast paarkümmend lehte….. 10 l. klaaspurk suure avausega… Toppisin purgi täis,külm soolvesi peale ja keldrisse..no väike kivi ka augule peale…ja seisma…Detsembris läksin kurkidele järgi… No nii maitsvad,ühe õhtuga söödi ennast lolliks lausa.. hea on kui midagi maitsvat ja krõmpsuvat saad leiva ja singi kõrvale…..

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here