Valmistamisaeg: 40 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 30 min
Taigna koostisained
- 175 g soolatud võid
- 200 g tumedat šokolaadi
- 300 g jahu
- 375 g pruun roosuhkur
- 25 g kakaod
- 1 tl söögisoodat
- Natukene soola
- 2 keskmist muna
- 200 g naturaalset jogurtiti
- 100 ml keevat vett
- Mõni tilk musta tõiduvärvi
Täidise koostisained
- 300 ml TERE Vahukoor
- 150 g TERE Emma vanilje kohupiimakreem
- 150 g TERE Emma mustika kohupiimakreem
- Sinist martsipani
- Mõni tilk sinist toiduvärvi
- Mustsõstramoosi või 15 g külmutatud marju ja 2 spl suhkrut
- Suhkrut (vastavalt maitsele)
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Sulata veevannil 175 g võid koos 75 g tumeda šokolaadiga.
- Sega kokku 300 g jahu, 375 g pruuni roosuhkrut, 25 g kakaod, 1 tl söögisoodat ja natukene soola.
- Vispelda 2 muna ja 200 g naturaalset jogurtit kokku.
- Sega muna segu ja šokolaadi segu kuivainetega ning lisa 100 ml keevat vett ja sega, kuni segu on ühtlane.
- Vala segu koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 25 minutit.
- Vahusta vahukoor koos suhkruga (suhkru kogus vastavalt maitsele).
- Jaga 300 ml vahukoort umbes kolmeks ning tõsta umbes 100 ml vahukoort tordi äärte kaunistamiseks kõrvale.
- Lisa 100 ml vahukoorele vanilje kohupiimakreemi ja teisele 100 ml vahukoorele mustika kohupiimakreemi ja soovi korral paar tilka sinist toiduvärvi.
- Võta tordipõhi ahjust välja ja lase jahtuda.
- Lõika tordipõhi noaga horisontaalselt pooleks.
- Niisuta tordipõhi mustsõstramoosi või 15 g külmutatud marjadega, mille sulatad 2 spl suhkruga ja saumikserdad läbi.
- Kata tordipõhi vanilje kohupiimakreemi ja vahukoore seguga ning tõsta peale uus kiht tordipõhja.
- Niisuta uus kiht uuesti moosiga.
- Kata see tordipõhi mustika kohupiimakreemi ja vahukoore seguga.
- Rulli sinine martsipan õhukeseks ja lõika noaga ümmarguseks (suuremat taldrikut võib šabloonina kasutada).
- Tõsta ülejäänud 100 ml vahukoort tordipritsi ja kaunista tordi ääred.
- Meie lisasime koogile kaunistuseks kuivatatud rukkilille õisi.
Sinimustvalge tort
Eesti Vabariik saab saja aasta vanuseks. Selleks puhuks võiks katta korraliku peolaua. Üheltki korralikult peolaualt ei puudu üks ahvatlev ning uhke tort. Tort on selline magustoit, mis tuuakse välja peo lõpus. Me ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes ei sööks torti. Meie tegime just Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul spetsiaalse EV100 tordi. Sama tort võib ehtida peolauda ka siis, kui keegi lähedane inimene saab 100-aastaseks. Tort, kuhu on kirjutatud numbriga 100, töötab nii vabariigi sünnipäeva kui ka kalli inimese sünnipäeva puhul. 🙂
Kõigepealt küpsetasime tordipõhja. Kuna teemaks Eesti Vabariigi sünnipäev, siis tegime isegi tordipõhja tumeda. Tumedaks saad tordipõhja siis, kui kasutad taigna värvimiseks toiduvärvi või kui toiduvärvi ei soovi kastutada, siis lisa taignale kakaod.
Kui tordipõhi sai valmis, siis lõikasime selle pooleks, et saaks kahe tordipõhjade vahele lisada kohupiima ja vahukoore segu. Me kasutasime Tere vahukoort ning Emma kohupiimakreeme. Keskmise kihi jaoks kasutasime Tere Emma vanilje kohupiimakreemi (võib kasutada ka Emma banaani kohupiimakreemi) ja vahukoore segu. Katsime tordipõhja ühtlaselt seguga ja vajutasime kergelt kahe tordipõhja vahele. Siis katsime tordi pealt Tere Emma mustika kohupiimakreemi ja vahukoore seguga.
Iga tort on tordi nime väärt siis, kui ta maitseb hästi ning näeb ka ilus välja. Meie võlutrikk on martsipanimass, mille me valisime sinist värvi, sest vabariigi sünnipäev ikkagi ju. Sinine värv, see on meri, taevas ja eestlaste helge tulevik. Selleks, et meie tordil oleks ka helge tulevik, pidime martsipanimassi rullima hästi õhukeseks. Rullida tuleb seni kuni martsipan on nii lai, et sellega saab üleni katta terve tordi.
Kõige lõpus tegime vahukoore-kohupiima segust veel tordipritsiga rõõmsa lainelise ääre ning puistasime lilleõisi tordile nii, et moodustuks arv 100.