Valmistamisaeg: 0 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Zabaglione on paljudele võib-olla tundmatu. See on Itaalia magustoit, mida mõnikord kasutatakse ka joogina.
Zabaglione koosneb munakollastest, suhkrust ja veinist. Nagu itaallastele kohane, kasutasime proseccot, lisasime ka veidi vahukoort, et maitse ikka rammusam ja mõnusam oleks. Selveris on tihti ka väga kvaliteetsed ja head proseccod soodsa hinnaga, seega tasub vahetevahel neile pilk peale visata.
Selle magustoidu tegemine pole keeruline, kuid selle tegemisel loeb kannatlikus. Sellega pole nii, et jätad pliidi peale podisema ja teed seni muid asju. Kõik 20 minutit tuleb seda ühtlaselt ja sujuvalt pidevalt vispeldada. Tulemus on aga kindlasti neid jõupingutusi väärt.
Koostisained
- 4 munakollast
- 200 ml vahukoort
- 100 ml proseccot või kuiva vahuveini
- 4 spl suhkrut.
- näpuotsatäiega vaniljesuhkrut
Valmistamisõpetus
- Pane 2 spl suhkrut näpuotsatäiega vaniljesuhkrut vahukoorde. Vahusta tugevamaks vahuks.
- Pane pott tulele, lase vesi keema ja keera kuumus alt ära. Aseta sinna peale kauss munakollastega, lisa 2 spl suhkrut ja vispelda kuni 10 minutit, et kaste läheks vedelamaks. Munad peavad olema topelt vahus ehk oma algsest kogusest poole võrra kasvanud. Tekkima peab helekollane vaht. Kindlasti tuleb kogu aeg vispeldada, muidu tuleb välja ainult munapuder.
- Seejärel lisa juurde prosecco ja vispelda veel 5-7 minutit, kuni alkohol on välja auranud.
- Tõsta veevannilt ära ja klopi edasi, et seda jahutada. Veendu, et see oleks maha jahtunud ja seejärel vispelda sisse vahukoor. Lase hetkeks seista ja serveeri marjadega.
Märkmed
Magustoit on ideaalne kultuurmustikatega, aga hea ka maasika või vaarikatega. Hästi maitseb see ka hapude marjadega. Talvel võib kasutada isegi külmutatud ja kergelt härmas marju, mida üles ei sulata.