Valmistamisaeg: 25 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 40 min
Keedukreemi, maasikamoosi ja vahukoorega lehttaignakoonused & Keedukreemi ja šokolaadiga lehttaignataskud, serveeritud maasikakastmega
Retsepti autor Kristina Tammes
Koostisained
- 500 g (1 pakk) külmutatud pärmlehttaigent
- 500 g värskeid või külmutatud maasikaid või maasikatoormoosi
- 300 g vahukoort + maitse järgi suhkrut (vahustamiseks)
- 100 g küpsetusšokolaadi (sobib ka piimašokolaad)
- 1 muna (lahti klopitult – pintseldamiseks)
- Hakitud pähkleid
Keedukreem
- 1,5 tassitäit (375 ml) piima
- 0,5 tassitäit suhkrut
- 0,25 tassitäit nisujahu
- Näpuotsatäis soola
- 4 munakollast
- 1 tl vanillisuhkrut
Valmistamisõpetus
- Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.
- Jaga taigen kaheks.
- Valmista poolest taignakogusest koonused.
- Kasuta vahvlite rullimise koonust, mille abil teed fooliumist koonused.
- Rulli lehttaigen õhukeseks ning lõika umbes 1 cm laiuseks pikkadeks ribadeks..
- Ribad tuleb nüüd mähkida koonuse peale nii, et need jääksid natuke üksteise peale, et taigna kerkides ei tekiks vahesid, kust sisu hiljem välja voolaks.
- Kõige lihtsam on mähkimise ajal vahvli rullimise koonust fooliumikoonuse sees hoida.
- Kui kõik koonused on valmis, rebi küpsetuspaberist tükid ja kortsuta kokku ning aseta koonuse sisse, et vältida selle sisse vajumist.
- Aseta koonused ahjuplaadile ja pintselda üle lahti klopitud munaga ning pane umbes 15 min ahju kuni on pealt ilusad kuldsed.
- Eemalda foolium ja pane veel korraks ahju, et ka siseküljed ilusti lõpuni küpseksid.
- Rulli lahti ka teine pool tainast.
- Suru klaasi äärega välja ringikujulised tükid ja pane ahjuplaadile, pintselda munaga ja pane umbes 15 min ahju. NB: Valmis taskukesed peavad olema kerkinud kohevaks ja olema kuldpruunid.
Keedukreemi valmistamisõpetus
- Kuumuta piim potis, kuid ära keeda.
- Sega kausis kokku kuivained (sool, jahu, suhkur, vanillisuhkur) ning lisa munad.
- Mikserda ühtlaseks massiks. Tükke ei tohi jääda!
- Seejärel hakka vähehaaval kuuma piima lisama, ise samal ajal kogu aeg mikserdades.
- NB: Kui lisada palju piima korraga tekivad tükid!
- Kui kõik piim on lisatud ja mass on ühtlaseks mikserdatud, pane segu tagasi potti ja keera pliit madala kuumuse peale ja vispelda vahetpidamata, kuni segu pakseneb.
- NB: Kui ära vasid, siis tõsta vahepeal pott tulelt ära, et segu põhja ei kõrbeks.
- Kreemi jahutamiseks kata segu toidukilega nii, et kile puutub otseselt kokku kreemiga, sest nii ei teki jahtudes “nahka” peale.
- Nii kaua kuni keedukreem jahtub vahusta suhkruga vahukoor ja kui kasutad terveid maasikaid, siis blenderda nad moosiks.
- Pane keedukreem ja vahukoor kreemipritsi kottidesse.
- Vahukoore jaoks kasuta lillekujulist otsikut, siis jääb kreem koonuse peal ilus.
- Kõigepealt tee valmis koonused.
- Selleks täida umbes kolmveerand koonust keedukreemiga ja lisa natuke moosi ning kata vahukoorega.
- Soovi korral võid vahukoore peale raputada hakituid pähkleid.
- Väiksed lehttaignataskud: lükka tordiprits (kasuta peenikest otsikut) külje pealt sisse ja täida tasku.
- Sulata šokolaad ja kasta taskud sinna sisse nii, et need jääksid pealtpoolt šokolaadised.
- Puista peale pähklitükikesi.
Märkmed
Serveeri koos maasikakastmega, mis jäi koonuse täitmisest üle!