Valmistamisaeg: 12 h
Küpsetamise aeg: 55 min
Kokku kuluv aeg: 12 h 55 min
Väga lihtne leib
Retsepti autor Merle Sirkas
Koostisained
- Juuretis
- Vesi
- Sool
- Suhkur
- Maltoosa
- Rukkijahu
- Täisterajahu
- Päevalilleseemned
- Kõrvitsaseemned
- Kanepiseemned
- Küüslauk
Valmistamisõpetus
- Võta üks peotäis juuretist (esimesel korral ostsin, edaspidi jätan külmikusse leivateost).
- Sega selle umbes 0.5 L leige veega.
- Lisa 2 tl soola ja 1 spl suhkrut (pruuni näiteks).
- Siis lisa nii palju rukkijahu, et oleks pannkoogitaigna paksune mass.
- Kata rätikuga ja jäta hommikuni sooja kohta käärima.
- Järgmisel hommikul lisa taignale juurde 100 ml maltoosat – vahel võib minna ka rohkem (seda tumedam ja magusam tuleb).
- Kui seda pole võib panna ka suhkrut 100-150 ml.
- Hakka lisama jahu – seda nii palju, et saab veel kenasti lusikaga segada.
- Võib panna täisterajahu ja rukkijahu pooleks.
- Kui jahu segatud võta karp ja pane juuretis sinna järgmiseks korraks ootama.
- Lisa päevalilleseemned, kõrvitsaseemned ja kanepiseemned ning purustatud küüslauku.
- Kui segu on valmis, siis vala suuremasse leivavormi.
- Silu kätega siledaks ja lase 2 tundi toasoojas kerkida.
- Kui taigen on ilusti kerkinud tõsta leib eelsoojendatud ahju 250 kraadi juures.
- Lase 15 minutit küpseda ja siis alanda temperatuur 200 kraadini ning lase veel 35-40 minutit küpseda.
- Võta leib ahjust välja ja pintselda koorik veega üle ning jäta räti alla jahtuma.
- Sobib söömiseks kohe soojalt või järgmisel päeval võileivaks – no kui midagi jääb järgmiseks päevaks :).
Märkmed
- Kasi mina leivataignasse ei pista, kõik töö teeb ära puulusikas 🙂
[…] puhul pole toidu tellimine mitte vaid kõhutäitmiseks vaid meie leib ongi meie leib, või siis kodune meekook ning siin on tähtis roll ajastusel ja värskusel. Paljud minu retseptid […]