Leib

Valmistamisaeg: 12 h

Küpsetamise aeg: 55 min

Kokku kuluv aeg: 12 h 55 min

Väga lihtne leib

Retsepti autor Merle Sirkas

Koostisained

  • Juuretis
  • Vesi
  • Sool
  • Suhkur
  • Maltoosa
  • Rukkijahu
  • Täisterajahu
  • Päevalilleseemned
  • Kõrvitsaseemned
  • Kanepiseemned
  • Küüslauk

Valmistamisõpetus

  1. Võta üks peotäis juuretist (esimesel korral ostsin, edaspidi jätan külmikusse leivateost).
  2. Sega selle umbes 0.5 L leige veega.
  3. Lisa 2 tl soola ja 1 spl suhkrut (pruuni näiteks).
  4. Siis lisa nii palju rukkijahu, et oleks pannkoogitaigna paksune mass.
  5. Kata rätikuga ja jäta hommikuni sooja kohta käärima.
  6. Järgmisel hommikul lisa taignale juurde 100 ml maltoosat – vahel võib minna ka rohkem (seda tumedam ja magusam tuleb).
  7. Kui seda pole võib panna ka suhkrut 100-150 ml.
  8. Hakka lisama jahu – seda nii palju, et saab veel kenasti lusikaga segada.
  9. Võib panna täisterajahu ja rukkijahu pooleks.
  10. Kui jahu segatud võta karp ja pane juuretis sinna järgmiseks korraks ootama.
  11. Lisa päevalilleseemned, kõrvitsaseemned ja kanepiseemned ning purustatud küüslauku.
  12. Kui segu on valmis, siis vala suuremasse leivavormi.
  13. Silu kätega siledaks ja lase 2 tundi toasoojas kerkida.
  14. Kui taigen on ilusti kerkinud tõsta leib eelsoojendatud ahju 250 kraadi juures.
  15. Lase 15 minutit küpseda ja siis alanda temperatuur 200 kraadini ning lase veel 35-40 minutit küpseda.
  16. Võta leib ahjust välja ja pintselda koorik veega üle ning jäta räti alla jahtuma.
  17. Sobib söömiseks kohe soojalt või järgmisel päeval võileivaks – no kui midagi jääb järgmiseks päevaks :).

Märkmed

  • Kasi mina leivataignasse ei pista, kõik töö teeb ära puulusikas 🙂

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here