Porgandileib seemnetega Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 31 h 15 min

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 31 h 15 min

Porgandileib seemnetega

Retsepti autor on Jüri Randviir

Koostisained

Haputaigen

  • 130 g rukkijahu tüüp 1150 (kroovjahu)
  • 120 g vett (umbes 35 kraadine)
  • 13 g juuretist

Seemnesegu

  • 25 g kaerahelbeid
  • 35 g päevalilleseemneid
  • 30 g kõrvitsaseemneid
  • 30 g linaseemneid
  • 25 g tahket leiba (murda tükid)
  • 160g vett

Põhitaigen

  • haputaigen
  • seemnesegu
  • 125 g nisujahu tüüp 550
  • 125 g nisujahu tüüp 812
  • 45 g rukkijahu tüüp 1150
  • 11 g soola
  • 100 g vett
  • 90 g jämedat riivitud porgandit
  • Puisteks kaerahelbeid

Valmistamisõpetus

  1. Haputaigen hapendada 18 h langevas temperatuuris 28-20 kraadi.
  2. Keev vesi valada seemnesegu koostisainetele ja jahutada ning 12 tundi hoida külmkapis.
  3. Taigen kergitada 45 minutit 24 kraadi juures.
  4. Leib kerkib pannil 70 minutit. Hea kergitada ahjus umbes 40-45 kraadi juures.
  5. Saab ühe leiva 1,5 l vormis. Peale vormi panekut määrida veega ja puista peale kaerahelbeid.
  6. Küpsetada 1 h. Ahi kuumutada alguses 230 kraadini ja selles küpsetada 15 minutit ning siis alandada kuumust 200 kraadini ja siis veel 15 minutit lasta küpseda.
  7. Esimesel 30 minutil on soovitatav ahju põhjas hoida panni kuuma veega auru jaoks ning siis see eemaldada ja keerata ahi 180 kraadini ja viimased 30 minutit küpsetada.
  8. Valmis leib panna märja rätiku alla.

Märkmed

  1. Naturaalse juuretisega ja ilma pärmita. Hea ja tervislik.
  2. Juuretiseks on tavaline rukkileiva juuretis.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here