Kartuli-porgandi leib Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 15 h

Küpsetamise aeg: 1 h

Kokku kuluv aeg: 16 h

Kartuli-porgandi leib

Retsepti autor Jüri Randviir

Koostisained

Pudru

  • 250 g kartuleid
  • 200 g porgandeid
  • 50 g piima
  • 3 g soola
  • näpuotsaga riivida muskaatpähklit

Haputaigen

  • 20 g rukkileiva juuretist
  • 175 g nisujahu (tüüp 550)
  • 100 g vett

Taigen

  • kogu pudru
  • kogu haputaigen
  • 600 g nisujahu (tüüp 550)
  • 250 g värskelt jahvatatud nisujahu (täistera nisujahu)
  • 380 g vett
  • 50 g võid
  • 5 g värsket pärmi
  • 15 g punast rukkilinnase jahu (Kaarli talu)
  • 1 g jahvatatud vürtsi
  • 1 g jahvatatud köömneid
  • 15 g soola

Valmistamisõpetus

  1. Esmalt teha üks õhtu varem valmis haputaigen. Õhtul panna haputaigen käärima 10 tunniks ca 25 kraadi juurde.
  2. Kartulid ja porgandid keeta pehmeks, lisada piim ja tampida pudrunuiaga peeneks, maitsestada. Soovitan kindlasti pudrunuiaga tampida,et jääks porgandist tükikesed sisse, mitte püreestada masinaga.
  3. Teisel päeval sõtkuda taigen. Lasta kausis kerkida 3 tundi.
  4. Selle aja jooksul voltida taigent 3 korda, pannes see jahuga lauale ja keerates ümbrikuks. Ristküliku vasak pool keerata keskele, siis parem ja siis otsad kokku.
  5. Igaühele teha 3 sisselõiget.
  6. Vormida 2 leiba, tund kergitada.
  7. Ahi soojendada 250 kraadini, leib sisse ja siis kohe keerata 225 peale ja tund aega auru-programmiga.
  8. Auruks panna ahju põhja pann kuuma veega. Mina armastan natuke krõbedamat koorikut, võtan panni alt poolel küpsemisajal.

Märkmed

Kõige maitsvam soojalt soolase taluvõiga.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here