ahjupuder

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 45 min

Koostisained

4-le

  • 200 g täistera kaerahelbeid
  • 400 ml piima – sobib ka taimne piim
  • 1 L suuruses muna
  • 1 väga küps banaan
  • 1 tl kaneeli
  • 1 spl kõrvitsaseemneid
  • 1 keskmine küps virsik
  • 1-2 tl vedelat mett või vahtrasiirupit
  • näpuotsaga soola
  • Serveerimiseks peotäis mustikaid ja jogurtit või vaniljekreemi

Valmistamisõpetus

  1. Purusta küps banaan.
  2. Lisa muna ja siis piim.
  3. Lisa kaerahelbed.
  4. Maitsesta näpuotsa soolaga.
  5. lisa kaneel ja kõrvitsaseemned.
  6. Puhasta virsik ja lõika sektorid.
  7. Määri vorm 1 supilusika võiga, sobib ka näiteks kookosõli.
  8. Eelsoojenda ahi 180 kraadile.
  9. Küpseta pudru 30-35 minutit.

ahjupuder

Ahjupuder

Koolialgus on jälle käes ja see viis mind mõtteni, et tavaliselt on lastega peredes hommikusöögilauas esindatud puder. Putru ju kiidetakse selle poolest, et ta maitseb hästi ja mis kõige tähtsam, see täidab kõhu pikaks ajaks. Sellest inspireerituna mõtlesingi, et jagaks ühte maitsvat pudruretsepti, otseloomulikult ma kohandasin seda ja andsin sellele justkui enda näo, sest tavalise pudru retsepti kõik juba teavad ning mõnikord tahaks ju midagi teistsugust.

Seekord siis jagan ahjupudru retsepti. Kuna see peab lisaks ettevalmistustele ahjus küpsema 30-35 minutit, siis ehk on seda mugavam valmistada nädalavahetuse hommikul, lõunaks või miks ka mitte magusaks õhtusöögiks. Samas saab seda väga mugavalt ka tööpäeva hommikul valmistada nii, et teed kõik ettevalmistused eelneval õhtul ära ja hommikul paned selle ahju nii kauaks, kuni ise käid pesus ja päevaks end valmis sead. Igatahes, ükskõik millal sa seda nautida kavatsed, on see proovimist väärt!

ahjupuder

Ajalooliselt on puder olnud paljudes riikides põhitoiduaine ning tegelikkuses on seda siiani. Vanimad märgid pudru valmistamisest jahimeeste ja korilaste poolt on pärit lausa vana kiviaja perioodist Lõuna-Itaalias, kuid selle valmistamine muutus tavapärasemaks nooremal kiviajal ehk 7000-5000 aastat eKr. Rooga on tihtipeale seostatud Šotimaaga, sest sealsetel kõrgustike äärealadel kasvab kaer hästi. Veel on huvitav teada, et Samuel Johnson kirjutas 1775. aastal, et kaer oli tera, mida Inglismaal anti hobustele, kuid Šotimaal toideti sellega inimesi. Kui Šotimaale tutvustati kaera umbes 600 aastat pKr, siis jälgi odrapudrust on leitud 2500 aasta tagusest ajast.

ahjupuder

Niipalju siis pudru pikast ajaloost. Meie tänases retseptis on kasutusel kaerahelbed ja nagu mainitud, valmistame traditsioonilise asemel ahjuputru. Kuigi koostisosade list on päris pikk, siis enamus asjad peaksid kodus juba olemas olema. Valmistamiseks purusta kausis küps banaan ning lisa sellele muna, piim ja kaerahelbed. Minul on kasutusel libisemisvastase põhjaga kauss, millega on väga mugav köögis toimetada. Maitsesta segu näpuotsa soolaga, lisa kaneel ja kõrvitsaseemned ning sega kogu mass spaatliga. Seejärel puhasta virsik ja lõika sektorid. Määri ahjuvorm 1 supilusika võiga, et puder põhja kinni ei jääks. Mina ostsin Apelsini poest uue ahjuvormi, sest kui vorm on juba liialt päevi näinud, siis võist enam ei piisa. Pane pudrusegu vormi, lao peale virsikud ja küpseta putru 30-35 min 180c eelsoojendatud ahjus. Enne serveerimist nõruta peale mett või vahtrasiirupit ja naudi!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here