Retseptisahtel Chia puding

Valmistamisaeg: 5 h

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 30 min

Chia puding puhul ei oskagi öelda, kas kevadpäike on meile niisama läbi akna lagipähe löönud või on suvise eksootika ootus niivõrd mõttemustreid uuendanud, et retseptid lähevad paratamatult aina põnevamaks. Eks nagu ettevõtlike inimeste põhimõte sätestab: kui suvi ei tule meieni, läheme ise suve juurde. Või midagi sellist. Koduste ja tuttavate retseptide üles löömine on küll igapäevaselt paeluv, aga kohati tuleb endale ka midagi täiesti uudset, nagu näiteks chia seemnete abil vorbitud pudingut, lubada.

Chia seemned on meilegi huvitav ainevalik, millega me pole niivõrd palju tutvust teinud, aga maitsehorisontide laiendamisest me ei keeldu kunagi. Lisaks on chia seemned niivõrd tervisliku mainega, et kasutegureid lugedes läheb silme eest lausa kaleidoskoopiliselt kirjuks: need sisaldavad nii küllaldaselt kiudaineid, omega-3 rasvhappeid, antioksüdante, kaltsiumi, magneesiumi, teravilja kohta korralikult valku… Ega ma vist peagi pikemalt seletama, miks otsustasime just seda igas tervisepoes – ja isegi Selveri gurmeeosakonnas, kust meie seemned soetasime – levinud superfoodi natuke lähemalt uurida ja sellest ühe tõeliselt hõrgu ja tervisliku magustoidu valmis meisterdada.

Tänase retsepti puhul õhutan igal hundirindsel lugejal julgelt omaenda eelistusi ja loomingulisust rakendada, sest kuigi magustoidu baas on uudne ja põnev, siis tegelkult loob chia-pudinguke mõnusa ja neutraalse baasi, milele võib just oma lemmikute marjade, viljade ja pähklitega kõiksugu särtsu ja nüanssi lisada. Isiklikult – metsik nagu ma olen – meeldis mulle seda serveerida ka näiteks lihtsa ja värske vaarika-mündi kastmega, millele näpuotsaga kardemoni lisasin. Valikuvõimalused maitsepaleti rikastamiseks on tõesti pea et lõputud!

Lõpuks pean muidugi tunnistama, et see retsept ei ole nüüd päris klassikaline puding, sest olemuselt jääb magustoit pigem kuhugi tapioca-pudingu, parfait ja panna cotta vahele, aga eks chia seemned on ka meile veidi võõras ja uudne koostisosa – identset vastet meie turul lihtsalt ei ole.

Veel üks põhjus, miks retsepti kindlasti proovida!

Retseptisahtel Chia puding

Koostisained

  • Kookospiim – 1 purk
  • Chia seemned
  • Värske mango (vajadusel mangopüree)
  • Sidrunmeliss
  • 1 banaan
  • Eelistatud marju-vilju – näiteks mustikas, granaatõunaseemned
  • Garneeringuks mandlilaaste/müslit

Valmistamisõpetus

  1. Lase kookospiimal paar tundi purgis seista – see teeb kindlaks, et kreemjas kooreosa ja kookosvesi eralduksid.
  2. Eralda koorene osa ja pane kõrvale.
  3. Sega paar korralikku lusikatäit kookoskoort koos alles jäänud kookosvedelikuga läbi, et saaksid ühtlase tooniga ja kreemja konsistensiga segu. Sellele sega omakorda juurde paar suurt supilusikatäit chia seemneid, ning jäta lõplik segu külmkappi nii 4-5 tunniks (või kuni tarretunud).
  4. Püreesta tükeldatud mango koos poole peotäie sidrunmelissiga ja vala segu tarretunud chia pudingu peale.
  5. Lõpuks lisa tippu soovitud garneeringud ja maitselisad – siinkohal viilutatud banaan, mustikas, ning kergvahustatud kookosekreem, mis ennist kõrvale sai pandud!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here