gnocchid

Valmistamisaeg: 1h 15min

Küpsetamise aeg: 40 min

Kokku kuluv aeg: 1h 55 min

 

Koostisained

4-le

Gnocchi

  • 500g kartulit
  • 130g jahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 toasoe kanamuna

Kaste

  • 3 spl oliiviõli 
  • 0,5 tl soola
  • 1 keskmine sibul
  • 3-4 küüslauguküünt
  • 1-2 tl Itaalia maitseainesegu
  • pipart
  • 100g tomatipüreed
  • 200 ml vett või puljongit
  • 50-100 ml kohvikoort või täispiima

Serveerimiseks

  • 1-2 palli burratat või mozzarella di buffalat
  • 100g värsket tomatit
  • peotäis värskeid basiilikulehti
  • oliiviõli

Valmistamisõpetus

  1. Keeda kooritud kartulid pehmeks. Vala vesi ära, purusta kartul ja lase jahtuda 
  2. Vala jahu tööpinnale ja sega soolaga. 
  3. Tee jahu keskele lohk ja vala sinna lahtiklopitud muna ja purustatud kartul.
  4. Hakka segama jahu kartuli ja munaga. Ära väga jõuliselt sõtku, sest kartulis olev tärklis muutub muidu liimjaks. 
  5. Seejärel jaga tainas osadeks ja rulli käte vahel pöidla jämeduseks “vorstiks”.  
  6. Nüüd lõika 1,5 -2 cm paksusteks osadeks ja vajuta kergelt kahvliga muster peale. 
  7. Raputa peale veidi jahu ,et gnocchid kokku ei kleepuks ja lase puhata umbes 20 min.
  8. Lase vesi potis keema ja pane sisse gnocchid, need on valmis kui kerkivad pinnale.
  9. Vala vesi ära.

Kaste

  1. Vala pannile oliiviõli ja prae selles tükeldatud sibul ja küüslauk.
  2. Lisa tomatipasta ja maitseained, soovi korral lisa ka veidi suhkrut või mett.
  3. Lisa vesi või puljong ja seejärel kohvikoor või täispiim. Sega hästi läbi.
  4. Serveeri burrata ja värske tomati ja basiiliku lehtedega. Vala peale veel veidi oliiviõli ja maitsesta soola ning pipraga.

gnocchid

Gnocchid burrata ja tomatikastmega

Retseptisahtli peakokale Margitile meeldib katsetada, selline peaks olema iga kodukoka mõtteviis. Miks? Sest katsetada on lõbus, sa saad valmistada midagi, mida varem pole teinud. Veel parem on siis, kui see katsetus tuleb välja ja üllatab nii sind kui sinu pere. Seekord sukeldusime sügavale Itaalia kultuuri ja valmistasime Gnocchisid burrata ja tomatikastmega.

gnocchid

Gnocchi on Itaalia päritolu pastatüüp, millel on pikk ja rikkalik ajalugu, selle ajalugu ulatub tagasi antiikaega. Kahjuks on täpne päritolu siiani pisut hämar. On teada, et roomlased tarbisid sarnaseid taignapalle, kuid need ei pruukinud olla täpselt samasugused kui tänapäevased gnocchid. Tänapäevaste gnocchide tuntumaks koostisosaks sai kartul, mis tõi kaasa nende maitse ja tekstuurimuutuse. Kartulid toodi Euroopasse Ameerikast 16. sajandil ja nende integreerimine retseptidesse oli revolutsiooniline. Gnocchide populaarsus on levinud kaugemale Itaalia piiridest ning neid armastavad ja hindavad inimesed üle kogu maailma. Nende unikaalne maitse ja tekstuur pakuvad meeldivat vaheldust võrreldes teiste pastatüüpidega ning neid võib leida paljudes restoranides ja koduköökides üle maailma.

gnocchid

Valmistasime oma roa Apelsinist ostetud klaasist ahjuvormi, mis on tõesti üks olulisemaid kodukokkaja köögitarvikuid. Klaasi puhul on oluline märkida, et kui katta pealmine osa fooliumiga, siis külje pealt näeb ikka sisse. See teeb kokkamise mugavaks. Erineva suuruse ja kujuga ahjuvorme leiad Apelsini mugavast e-poest ning füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) ja Rakveres (Vaala keskus).

gnocchid

Gnocchid punases kastmes on täiuslik pühapäeva õhtusöök, selle valmistamine nõuab pisut aega, kuid see on seda väärt! Lisaks kõigele muule jätkub rooga kindlasti kaheks päevaks. Tasub teha rohkem, siis saab nautida kauem.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here