juustukook

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 45 min

Kokku kuluv aeg: 1 h

Põhja koostisained

12-le

  • 150 g Digestive küpsiseid
  • 75 g võid

Täidise koostisained

  • 800 g toorjuustu
  • 300 g hapukoort
  • 150-200 g suhkrut
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 2 tl sidruni mahla
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 3 L suuruses muna + 1 munakollane
  • 3 spl kartuli või maisitärklist

Keedise koostisained

  • 1 pakk ehk 400 g külmutatud mustri sõstraid või marjasegu
  • 200 g suhkrut
  • 100 g marmelaadisuhkrut

Valmistamisõpetus

  1. Eelsoojenda ahi 160 kraadini.
  2. Purusta Digestive’i küpsised, sulata või ning sega kokku.
  3. Pane vormi põhja küpsetuspaber ning jaga vormi põhja küpsise või segu ja vajuta kergelt kokku ning tõsta kõrvale.
  4. Sega toorjuust, hapukoor ning suhkur vispliga või mikriga kõige aeglasemal kiirusel. Ära klopi ega mikserda liiga tugevalt, sest siis ei jää juustukook nii kreemine kui vaja.
  5. Lisa rahulikult segades ükshaaval terved munad ja lõpuks munakollane.
  6. Lisa vaniljesuhkur, sidrunikoor, sidrunimahl ja sega kergelt läbi.
  7. Lisa sõelutud tärklis ning sega veel kõik kokku.
  8. Vala kreem vormi küpsisepurule.
  9. Aseta ahju põhja kopsikuga või ahjuplaadiga sooja vett ja seejärel pane ahju keskele restile koogivorm.
  10. Küpseta umbes 40-45 minutit, kuni koogi pind on kena ja kuldne ning koogi keskelt võdiseb kergelt.
  11. Kata rätikuga ja lase täielikult jahtuda, enne kui katad kas fooliumi või toidukilega.
  12. Aseta kook külmikusse vähemalt 4 tunniks. Parim on üleöö kapis puhanud kook.
  13. Keedise valmistamiseks vala kergelt sulanud marjad potti ja lisa umbes 100 ml vett.
  14. Lisa suhkur ja lase keema.
  15. Keeda 10 minutit ja korja ära vaht.
  16. Lisa marmelaadisuhkur, sega ja keeda veel 5 minutit.
  17. Jahuta kaane all, aseta purki, kaaneta ja lase paksu froteerätiku all veel täielikult jahtuda enne, kui paned külmikusse.
  18. Kata kook enne serveerimist keedisega!

juustukook

Juustukook – kõigi lemmik

Veebruar on eriline talvekuu, kus põhjuseid küpsetamiseks ei pea tikutulega taga otsima. Olgu selleks romantiline sõbrapäev või vabariigi aastapäev – ühele kordaläinud õhtusöögile paneb alati pitseri mõnus ja meeldejääv magustoit.

Kook, mis reeglina kõigile alati maitseb ning mis ühelt peolaualt naljalt ei puudu, on juustukook. Täna võtame luubi alla juustukoogi marjakeedisega, mis pakub üdini mõnusat vahekorda ja maitseelamust magususe ja hapukuse vahel.

Mis teeb juustukoogi nii eriliseks?

Paljudest erinevatest kookidest on just juustukook see, mis on ajaproovile vastu pidanud ning olenemata kultuurist ja kontinendist, on kõikjal väga palavalt armastatud. Põhjus võib peituda koogi lihtsuses – juustukook on üsna lihtne tasakaal pehmest juustust, munadest, suhkrust ja mõnest maitseainest ning on tavaliselt meeldival küpsisepõhjal.

juustukook

Esimene juustukook valmistati väidetavalt Kreekas Samose saarel. Sel ajal arvati, et see maitsev magustoit on võimas energiaallikas. Isegi esimestel Kreeka olümpiamängudel pakuti sportlastele juustukooke. Ja nagu hilisem teadus on tõestanud, peidab juust tõesti endas hulgaliselt energiat ja kasutegureid, mis hoiab igapäevaselt töös andes kehale väärtuslikku kütust.

Juustukoogi ABC

Juustukoogi valmistamiseks peab olema korralik vorm, kus kook oma kuju võtab ning seejärel ka taheneb. Selleks puhuks kasutasime kandilist Apelsini lahtikäivat koogivormi, millel on mittenakkuv pind ning suure lisaväärtusena sobib antud ahjuvorm kõikide ahjutüüpidega. Juustukookide puhul on ei saa üle ega ümber ka põhja tähtsusest.

juustukook

Õigesti tehtuna annab see meeldiva tekstuuri ning lisab ääretult mõnusa maitsenüansi. Parim põhi isiklikust kogemusest on digestiivküpsis segatuna võiga just oma kerge soolase ja meeldiva krõmpsususe tõttu, mis toob esile meeldiva vahekorra magususe ja soolsuse vahel. Juustukoogi südameks on muidugi juustune täidis ise, selleni jõuame artikli all, ent kuna kordamine on tarkuse ema, siis kindlasti juustukooki valmistades tuleb olla tähelepanelik, et kõik koostisained oleks toasooja.  Ega’s midagi, vaatame kuidas välja kukkus!

Kookide koorekiht

Rammus suussulav täidis, millest ei saa üle ega ümber ning mis kõige parem – tegu on koogiga, mis reeglina meeldib kõigile. Juustukook üldiselt ei ole kuiv ega nõua lisaniisutust, ent seekord andis maitsele lisadimensiooni ülimalt tervitatav marjakeedis, mis ei varjutanud koogi õrna olemust, vaid just pigem toetas seda. Kel tekkis nüüd suurem isu keelt suust alla viiva juustukoogi järele, haara paber ja pastakas, mine poodi ja valmista parim juustukook oma perele või kallimale eelolevaks tähtpäevaks! Ja kel veel vajaminevatest köögitarvikutest vajaka, siis Apelsinist leiad kõik, mida vaja!

juustukook

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here