Valmistamisaeg: 15 h
Küpsetamise aeg: 1 h
Kokku kuluv aeg: 16 h
Kartuli-porgandi leib
Retsepti autor Jüri Randviir
Koostisained
Pudru
- 250 g kartuleid
- 200 g porgandeid
- 50 g piima
- 3 g soola
- näpuotsaga riivida muskaatpähklit
Haputaigen
- 20 g rukkileiva juuretist
- 175 g nisujahu (tüüp 550)
- 100 g vett
Taigen
- kogu pudru
- kogu haputaigen
- 600 g nisujahu (tüüp 550)
- 250 g värskelt jahvatatud nisujahu (täistera nisujahu)
- 380 g vett
- 50 g võid
- 5 g värsket pärmi
- 15 g punast rukkilinnase jahu (Kaarli talu)
- 1 g jahvatatud vürtsi
- 1 g jahvatatud köömneid
- 15 g soola
Valmistamisõpetus
- Esmalt teha üks õhtu varem valmis haputaigen. Õhtul panna haputaigen käärima 10 tunniks ca 25 kraadi juurde.
- Kartulid ja porgandid keeta pehmeks, lisada piim ja tampida pudrunuiaga peeneks, maitsestada. Soovitan kindlasti pudrunuiaga tampida,et jääks porgandist tükikesed sisse, mitte püreestada masinaga.
- Teisel päeval sõtkuda taigen. Lasta kausis kerkida 3 tundi.
- Selle aja jooksul voltida taigent 3 korda, pannes see jahuga lauale ja keerates ümbrikuks. Ristküliku vasak pool keerata keskele, siis parem ja siis otsad kokku.
- Igaühele teha 3 sisselõiget.
- Vormida 2 leiba, tund kergitada.
- Ahi soojendada 250 kraadini, leib sisse ja siis kohe keerata 225 peale ja tund aega auru-programmiga.
- Auruks panna ahju põhja pann kuuma veega. Mina armastan natuke krõbedamat koorikut, võtan panni alt poolel küpsemisajal.
Märkmed
Kõige maitsvam soojalt soolase taluvõiga.