Laavakook - Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 8-9 min

Kokku kuluv aeg: 20 min

Laavakook koostisained (12 tk)

  • 200 g Kalevi tumedat küpsetudšokolaadi
  • 200 g võid
  • 160 g suhkrut
  • 150 ml kõrgema sordi nisujahu
  • 3 muna
  • tuhksuhkrut

Laavakook valmistamisõpetus

  1. Sulata 200 g Kalevi tumedat küpsetusšokolaadi ja 200 g võid.
  2. Vahusta 3 muna 160 g suhkruga.
  3. Seejärel sega 150 ml nisujahu vahustatud munadega ning siis lisa sulatatud šokolaad.
  4. Määri vormid võiga ja raputa vormid jahuga üle, et koogid tuleksid vormidest ilusti välja.
  5. Jaga segu vormide vahel võrdselt ära ja pane 180 kraadi juures pöördõhuga 8-9 minutiks ahju.
  6. Kui koogid on valmis, siis tõsta lõike laud vormide peale ja keera ümber.
  7. Kui koogid tulevad vormist ilusti välja, siis raputa peale tuhksuhkrut.

Laavakook - Retseptisahtel

Laavakook rammusa šokolaadimassi ja tuhksuhkruga

Nädal tagasi toimunud Retseptisahtli kokakoolis ei saanud me üle ega ümber ka ühest eriti magusast ja rammusast laavakook magustoidust. Tegime nimelt osalejate palvel üheskoos ja Margiti taktikepi all maailmakuulsat šokolaadi fondant’i. Lubage tutvustada – teie ees on laavakook!

Oma nime on laavakook (lava cake) saanud oma vormi ja konsistentsi tõttu. Lühikest aega kõrgel temperatuuril küpsetades omandavad koogikesed hariliku vormitud šokolaadikoogi kuju, kuid lahti lõigates voolab koogist välja pehme ja rammus šokolaadimass – just nagu laava. Sellest, kas kook õnnestub või ei õnnestu, saabki aru just sellest, et kas sisu voolab välja või ei. Tihti võib kooki üleküpsetades avastada, et koogi sisu ei voolagi nii ilusti nagu laava koogist välja, vaid on sama tahke nagu ülejäänud kook. Sellisel juhul on olnud koogi küpsetamisel temeratuur vale või jäid koogikesed liiga kauaks ahju. NB: vahest on tegemist minutite või isegi sekunditega, kui kook võib üle küpseda. Seega tasub laavakooki tehes ahju juures pingsasti ahju piiluda või panna tiksuma küpsetamiseks mõeldud kell, mis ka uuematel ahjudel on ahju küljes.

Kasutasime küpsetamisel osadeks jagatud koogivormi. Soovitame vormid enne sinna segu kallamist määrida võiga ning puistada üle kakaopulbriga. Segu valmistasime kõrgema sordi nisujahust ning Kalevi spetsiaalsest tumedast küpsetusšokolaadist.

Soovitame jälgida, et koogikesed ahju liiga kauaks ei jääks – siis tulevad laavakookide asemel ahjust välja lihtsalt täiesti tavalised šokoladikoogid. Tähtis on aga, et korralikult küpseks läbi ainult koogi kest.

Serveerida soovitame laavakook tuhksuhkru või marjade ja mõnusa vaniljejäätisega.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here