Pühad on aeg, mil tuleks võtta aeg igapäevatoimetustest maha, nautida oma pere, heade sõprade ja tuttavate seltskonda ning otse loomulikult ka häid sööke. Kiirel jõulueelsel ajal kutsus meid gruusiapärasele õhtusöögile Borjom, kes täitis meie õhtu põneva gruusia kultuuri, imeheade toitude ning toreda seltskonnaga.
Õhtusöök toimus Tallinna vanalinnas Rüütli tänaval asuvas õdusas restoranis Tbilisi. Nautisime gruusiapärast toitu ning restorani peakoka Mamukel Gorelashvili jutustusi oma kodumaast.
Tbilisi restoran on Mamukeli sõnul tema teiseks koduks ning kui külalised on majas, siis tuleb tema sõnul ka neid vastavalt kohelda. Lauale pannakse lisaks Borjomi pudelitele ka viinamarjapressimise jääkidest valmistatavat gruusia brändi tšatša, mis on traditsioonilselt kuni 65 kraadi kangusega. “Õhtusöögi käigus öeldakse tšatšaga 8-9 toosti vähemalt. Kõik tähtsad tegelased – pereliikmed, külalised, elavad, surnud – tuleb ära tervitada,” õpetab Mamukel.
Söögilaud on slaavipäraselt rikkalik. Peakoka sõnul näeb juba mõni tund kestnud korralik gruusia õhtusöök välja selline, et laual on mitu kihti nõusid ja toiduvaagnaid. Kui pärast külaliste lahkumist lauale toitu alles ei jää, peetakse seda halvaks märgiks – ehk jäi külalisel kõht sootuks tühjaks?
Meie puhul seda muret kindlasti ei olnud. Süüa sai rikkalikult – alustades imemaitsva gruusia šaslõkiga ja lõpetades suussulava hatšapuriga, mis on lihtsalt seletatuna ehk gruusiapärane juustupirukas. Juustu armastatakse Gruusias teha palju ning Mamukeli sõnul peab see alati olema korralikult soolane.
Magustoidu valmistamise ajal ei lasknud Mamukel meid lauas kannatlikult oodata, vaid kutsus restorani esimesele korrusele kamina juurde uudistama. Seal röstis ta meie nähes kreeka pähkleid meega ning serveeris toidu suussulava pähli-mee maiustusena ehk gruusiapäraselt gozinakina.
Kuna gruusiapärane toit on küllaltki rammus ja joogid kanged, soovitatakse nii toidu kõrvale kui ka pärast sööki korralikult Borjomi allikast pärit mineraalvett juua, et pidusöök organismile liiga ei teeks.
Meie soovime teile veelkord kauneid pühi ning võimalusel samuti põnevat kultuuride avastamist!