pošeeritud pirn

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 35 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

 

Koostisained

  • 100 ml Kochi Amaretto liköör
  • 4 keskmist ja ühesuurust poolküpset pirni
  • 600 ml õunamahla
  • 50-100 g suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut või üks poolitatud vaniljekaun
  • 1 kaneelikoor

Kreemi koostisained

  • 100 ml vahukoort
  • 100 g mascarponet
  • 20 g suhkrut 
  • 1 tl sidrunimahla
  • 1/2 tl vaniljesuhkrut
  • Kaunistuseks pähklipuru

Valmistamisõpetus

  1. Vala vedelikud potti, lisa suhkur, vanilje ja kaneelikoor ning kuumuta.
  2. Pese ja koori pirnid nii, et sabad jäävad külge.
  3. Pane pirnid potti nii, et need oleks kaetud vedelikuga.
  4. Kuumuta pirne umbes 20-30 minutit või kuni pirnid on pehmed.
  5. Tõsta suure supilusikaga pirnid vedelikust välja.
  6. Soovi korral võid vedelikku veel kuumutada, kuni vesi on aurustunud ja vedelik on muutunud siirupiks ning kasutada seda magustoidul kastmena.
  7. Lase pirnidel jahtuda.
  8. Vahusta vahukoor, lisa mascarpone ning maitseained. 
  9. Serveeri koos jahutatud pirnidega. Kaunista pähklipuruga.

pošeeritud pirn

Pošeeritud pirn likööri ja kreemiga

Retseptisahtli köögis valmis järjekordne hõrgutis – pošeeritud pirn likööri ja kreemiga. Pošeeritud pirn on üks tõeline magustoitude klassika, see on tuntud oma elegantse välimuse ja õrna maitse poolest. Pošeeritud pirni valmistamisel kooritakse ja puhastatakse pirnid ning keedetakse suhkrusiirupis või veinis, millele on lisatud erinevaid maitseaineid nagu vanilli, kaneel või nelk. Pošeeritud pirn on suurepärane valik, kui soovid üllatada oma perekonda või külalisi elegantse ja stiilse magustoiduga.

pošeeritud pirn

Pošeeritud pirni populaarsus sai alguse 17. sajandil Prantsusmaal. Prantsuse kuninglikud kokad olid laialdaselt tuntud oma pošeerimisoskuste ja retseptide poolest. Magustoit oli eriti populaarne Prantsuse kuninglikus õukonnas, kus seda serveeriti sageli pidulikel bankettidel ja aristokraatide söömingutel. Kuninglikud kokad pöörasid erilist tähelepanu pošeeritud pirni täiustamisele, kasutades erinevaid maitseaineid, veinisorte ja suhkrusiirupeid, et saavutada erakordne maitseelamus. Võib öelda, et pošeeritud pirnil on kuninglik ja luksuslik staatus.  Prantsusmaalt levis pošeeritud pirni retsept kogu Euroopasse. 18. ja 19. sajandil sai retsept eriti kuulsaks Inglismaal, Saksamaal ja Itaalias, kus kohandati retsept vastavalt kohalikele koostisosadele.

pošeeritud pirn

Pošeeritud pirn likööri ja mandlitega valmis tänu Aldar Cash&Carry’le. Seekord kasutasime retseptis Koch Amaretto likööri, kusjuures liköör ise on samuti valmistatud mandlitest ja mandliõlist. Traditsiooniliselt on Amaretto magus ja kergelt mõrkjas, mis annab meie pošeeritud pirnile sügavuse ja omapärase maitse. Selleks, et mandlite maitset veelgi enam esile tõsta, kasutasime retseptis kaunistusena purustatud mandleid.

pošeeritud pirn

Pošeeritud pirn on püsinud populaarsena tänu oma õrnale maitsele ja kuninglikule esitlusele. See on magustoit, mis pakub mitmekülgset maitseelamust ning on inspireerinud ka teisi pošeeritud puuviljade retsepte. Pošeeritud pirn on läbinud aastasadade jooksul mitmeid muudatusi, kuid on säilitanud oma koha tippklassi restoranide menüüs ja gurmeeroogade maailmas.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here